Medicii trag un semnal de alarmă, îngrijorați că numai în ianuarie s-au înregistrat 9 cazuri de malarie, iar în ultima săptămână și două decese. Ei le recomandă celor care își planifică vacanțe în țări afectate de boli tropicale să meargă întâi la doctor. Medicii le pot prescrie un tratament profilactic pentru malarie ce trebuie început cu 3 săptămâni înaintea călătoriei.
Violeta Briciu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj: Pacienții ar trebui evaluați înainte de plecarea în zone tropicale, pentru începerea profilaxiei
„Înainte de orice călătorie în astfel de zone tropicale ar trebui să fie evaluați pacienții, să vedem la ce boli infecțioase se supun și să instituim profilaxia acestei boli, care se realizează prin administrarea de tablete, nu prin vaccin”, a precizat Violeta Briciu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj.
Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj: Malaria nu se transmite de la om la om decât prin transfuzii de sânge sau transplant
„Malaria nu se transmite prin prezența persoanei. Trebuie să fie prin prezența familiei de țânțari anofel, care asigură acest proces de transmitere sau prin transfuzii de sânge, transplant, ceea ce nu este cazul. Prezența persoanei într-un avion nu înseamnă risc de sănătate pentru pacienți”, a spus Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.
Cele mai comune simptome ale malariei
Febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap – sunt doar câteva dintre simptomele malariei. Cei care revin din țări tropicale și prezintă aceste simptome sunt îndemnați să nu amâne vizita la medic.
Sursa foto: Shutterstock