Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a transmis, marţi seară, o serie de recomandări la achiziţionarea produselor pe durata caniculei.
Șef al Direcției de Control din cadrul ANPC, Paul Anghel a atras atenția că alimentele trebuie cumpărate doar din locuri autorizate şi trebuie verificată valabilitatea şi caracteristicile acestora.
”Având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, când se pot înregistra temperaturi ridicate, consumatorii să aibă în vedere o serie de reguli care trebuie respectate în astfel de situaţii, pentru a preveni efectele negative asupra sănătăţii”, a scris acesta pe Facebook.
Recomandările ANPC:
• Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială; riscaţi, astfel, să achizitionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;
• Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);
• Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţă moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.);
• Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului; în cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse;
• Verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavostră ( temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat);
• Nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producatorul interzice acesta acţiune (prin menţionare pe etichetă);
• Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomandăm să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate;
• Atragem atenţia asupra legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc.);
• La cumpărarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea unui produs.