Pentru această săptămnă, la Mâncare cu Principii, chef Cezar Munteanu propune introducerea verzei chinezești în rețete delicioase, dar mai ales sănătoase.
Dacă îți plac legumele și vrei să îți menții silueta, atunci varza chinezească – Bok choy este alegerea perfectă. Numită și varză chinezească, bok choy (Brassica rapa, cu subspeciile pekinensis si chinensis) este o legumă din familia cruciferelor, cultivată în China încă de acum 6.000 de ani.
O poți folosi în salate, crudă, fiartă, înăbușită, prăjită în aceeași cratiță în care faci friptura sau chiar pusă la grătar. Poți să o desfaci foaie cu foaie sau poți să o tai pur și simplu în două și s-o prepari în acest mod, așezând-o cu partea tăiată în tigaie.
Chef Cezar Munteanu mai pune peste ea o lingură de grăsime de rață și o lingură cu cremă de trufe. Arăta bine pe farfurie păstrând un verde viu și apetisant, indiferent de modul în care e pregătită.
Bok choy a fost studiată de farmacologul Li Shizhen încă din timpul dinastiei Ming, cultura ei extinzându-se și în Koreea, unde este folosită la prepararea “kimki” (o murătură care contine varză, ardei iuți, usturoi și roșii). Între 1.700 și 1.800 planta ajunge în Europa și America.
Bok choy este disponibila in circa 20 de soiuri. Varietatea “chinensis”, care seamănă foarte puțin cu ruda ei europeană, este alcătuită dintr-o tulpină albă ca un bulb și un grup de frunze verzi cu pețioluri albe, înfășurate strâns într-o formație cilindrică, sub forma unui corp compact.
Frunzele au un gust dulce, între varză și salată, o textură crocantă și o valoare nutritivă de numai 13 calorii la 100 g. Asta o face ideală în curele de slăbire.
De ce recomandă chef Cezar Munteanu sa încercați bok choy?
Pentru că este incredibil de bogată în nutrienți, cu peste 20 de molecule clasificate ca excelente pentru sănătate!
Conține omega 3, zinc, luteină și peste alte 70 de substanțe antioxidante care blochează acțiunea radialilor liberi!
Pentru că e plină de vitamina A și C!
Pentru că această salată exotică a fost pusă de către studiile de profil pe lista alimentelor anticancerigene. Conține o substanță care se regăsește și în alte crucifere – adică în varză, broccoli, conopidă, napi, ridichi, topinambur, și ne referim la glucosinolat – care eliberează alte două molecule anticancer, ce-și încep efectul îndată ce ajung în cavitatea noastră bucală!
Se prepară în doar câteva minute – cam 4-5 dacă se fierbe sau înăbușă, și 2-3 dacă se pune pe grătarul încins.
Are o textură plăcută, mătăsoasă, un gust oarecum neutru, extrem de versatil în funcție de proteina de baza si condimentele folosite.
De la aceasta salata se consumă totul, adică întregul buchețel de pak choy, singurul lucru pe care îl aveti de făcut fiind acela de a-l spăla cu grijă, se depune foarte mult nisip si pamant intre frunze, cam ca la praz sau telina apio.
Poate fi adăugată și la supe și ciorbe, în orice fel de mâncare principal și mai ales în cele din carne, cu 5 minute înainte ca acestea să fie gata, fie punând buchetul întreg, fie rupând frunze din el, după plac.
FOTO: Jasmine Waheed / Unsplash