Confidenţialitate

Recomandare de carte și lectură în perioada sărbătorilor de iarnă din partea Știrilor Europa FM | AUDIO

Perioada sărbătorilor de iarnă e mai liniștită și îmbie la pauză, însă noi știm că nimic nu e mai bun acum decât o cană plină cu ciocolată caldă sau ceai și o lectură care să ne descrețească frunțile. Redacția de Știri Europa FM vine către tine cu recomandări de cărți.

Arta de a dărui liniște, de Veronique Aiache. „Istoria felinelor care se întrepătrunde de 10.000 de ani cu istoria umanității”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adriana Sârbu: „Cartea pe care o recomand pentru aceste zile este <<Arta de a dărui liniște>>, de Veronique Aiache. Este o carte numai bună de citit într-un fotoliu, cu o ceașcă de ceai sau un vin fiert alături și, de ce nu, cu o pisică torcându-ți în poală… fiindcă este o carte cu și despre pisici.

Este, de fapt, istoria felinelor care se întrepătrunde de 10.000 de ani cu istoria umanității, și de aceea, această carte poate fi echilibrul perfect între lumea exterioară și calmul după care tânjim deseori.

Și acum câteva cuvinte despre autoare: Veronique Aiache este o jurnalistă franceză, iubește pisicile și a devenit expert în terapia psihoemoțională cu feline. A înființat chiar și un canal de televiziune pe internet, TVCats, unicul din lume dedicat exclusiv pisicilor și companionilor umani ai acestora”.

Pe Aripile Vântului, de Margaret Mitchell. „Este momentul acela când ești tu și cartea, în jocurile de lumină caldă ale bradului împodobit”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ioana Brustur-Căpitanu: „În perioada sărbătorilor de iarnă îmi place să recitesc <<Pe aripile vântului>>. Povestea o știe toată lumea, dar mie cartea – dincolo de descrierie și de personajele care îmi sunt dragi din adolescență – îmi aduce mereu o stare de bine.

Este momentul acela când ești tu și cartea, în jocurile de lumină caldă ale bradului împodobit. Pentru mine aceasta este lectura de Crăciun. De altfel, tot de Crăciun am văzut prima dată și și filmul cu același nume. Motiv în plus, să mă întorc mereu cu drag la această carte”.

De ce? Ce ne stârnește curiozitatea, de Mario Livio. „În vremurile pe care le trăim, mereu înconjurați de mesaje este bine să ne antrenăm curiozitatea și să ne întrebăm mereu <<De ce?>>”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Julia Nagy: „Zilele acestea citesc o carte la care m-am oprit în librărie din momentul în care i-am văzit titlul. <<De ce? Ce ne stârnește curiozitatea?>> Este scrisă de MARIO LIVIO un astrofizician și matematician care răspunde într-un limbaj accesibil la întrebări precum <<Cum alege mintea noastră obiectul curiozității ei?>>

V-am făcut curioși? Sper că da. Până la urmă, în vremurile pe care le trăim, mereu înconjurați de mesaje este bine să ne antrenăm curiozitatea și să ne întrebăm mereu <<De ce?>>”.

Charlie și Fabrica de Ciocolată, de Roald Dahl. „Ne arată cât este de importantă este, de fapt, familia” 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Laura Dori: „Recomandarea mea de citit în perioada sărbătorilor este <<Charlie și Fabrica de Ciocolată>>. Mereu am asociat-o cu perioada aceasta a Crăciunului, cred că datorită dulciurilor care sunt prezente peste tot, dar și pentru că ne arată cât este de importantă este, de fapt, familia”.

Isprăvile lui Guguță, Spiridon Vangheli. „Este un personaj cum este Nică la noi în poveștile lui Creangă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liliana Nicolae: „Mie, de Crăciun, îmi place să caut în bibliotecă cărți de povești și să recitesc cărți de povești. Să mă uit pe desenele din cărțile de povești, iar în ultimii ani – Slavă Domnului – au apărut atâtea cărți frumoase, dar eu am o slăbiciune față de o carte și de un autor din Republica Moldova. Este vorba despre Spiridon Vangheli și cartea lui <<Isprăvile lui Guguță>>.

Guguță este un personaj cum este Nică la noi în poveștile lui Creangă. Și, cum spuneam, îmi place să răsfoiesc și să citesc cartea asta de sărbători.

Pentru că altfel în vacanța de sărbători nu prea am timp să citesc, timpul trece foarte repede, dar pot să vă recomand din ce am citit tot anul trei cărți care mie mi-au plăcut foarte mult:

  • 1. Ana Blandiana: Soro, lume – o călătorie în călătoriile unor scriitori, concret, ale Anei Blandiana și ale soțului ei, Romulus Rusan. Sunt niște călătorii speciale; sunt lecții de viață aceste călătorii. Te introduc în lumea scriitorilor despre care știm prea puține.
  • 2. Andrei Manolescu: Cazul scriitorului dispărut – este o carte polițistă, scrisă frumos cu suspans, cu umor, cu descrierea unor locuri, ba chiar a societății în care trăim.
  • 3. Narine Abgarian: Simon. Narine Angarian este o scriitoare armeano-rusă, pe care The Guardian a numit-o unul dintre cei mai remarcabili autori din Europa. Anul acesta i-a apărut o carte nouă care se cheamă Simon. Este o autoare care scrie cu mare delicatețe și cu o mare profunzime despre oameni”.

În pădurile Siberiei, de Sylvain Tesson. „Sunt gândurile unui jurnalist francez care se apleacă timp de jumătate de an către introspecție, într-o cabană de pe malul Lacului Bailkal, pe care o transformă în acasă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raul Bambu: „Recomandarea mea este cartea <<În Pădurile Siberiei>> pentru că nimic nu se potrivești mai bine cu atmosfera de sărbători decât aventurile unui om care a ales să se mute singur, aproape la capătul pâmântului, pentru șase luni.

Departe de oraș, de zgomot și de natura umană dezlănțuită. Sunt gândurile unui jurnalist francez care se apleacă timp de jumătate de an către introspecție, într-o cabană de pe malul Lacului Bailkal, pe care o transformă în acasă.

Cu toții ne-am gândit poate măcăr o dată că lumea în care ne regăsim e mult prea zgomotoasă și o pauză ar fi bine meritată. Această carte este o pauză de respirație”.

Sărutul Pictat, de Elizabeth Hickey. „Cartea este o relatare a vieții lui Klimt prin ochii muzei sale care îi este mai întâi studentă, apoi model, apoi iubită, apoi prietenă pe viață și parteneră de afaceri”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Carmen Zanfir: „Eu asociez perioada aceasta de Crăciun cu perioada în care apăsăm butonul de pauză, așa că îmi place să aleg cărți care să mă surprindă într-un fel sau altul. Am să recomand <<Sărutul Pictat>>, scris de Elizabeth Hickey, o carte care așterne în cuvinte tot ce nu știai despre celebra pictură a lui Gustav Klimt – Sărutul, dar și tot ce nu știai despre viața lui și despre povestea de dragoste – chinuită pentru oamenii obișnuiți, dar împlinită pentru un artist – dintre Klimt și muza lui din pictură. Cartea este o relatare a vieții lui Klimt prin ochii muzei sale care îi este mai întâi studentă, apoi model, apoi iubită, apoi prietenă pe viață și parteneră de afaceri.

De asemenea, o altă carte pe care o recomand cu drag, o serie de bucăți de viață, am putea spune, care te duc în timpul și spațiul relatării datorită scriiturii desăvârșite a lui Radu Paraschivescu: <<Am fost cândva femeie de onoare>>. Odată cu Radu Paraschivescu am redescoperit tihna lecturii: adică atunci când scriitura și autorul te determină să te oprești din orice alte gânduri și să mergi cu el în poveștile lui, oriunde te-ar purta acestea”.

„Oameni anxioși”, de Fredrik Backman. „Vă las pe voi să o descoperiți”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mihai Bucureșteanu: „Recomandarea mea de carte este „Oameni anxioși”, de Fredrik Backman. Este cel care a scris „Un bărbat pe nume Ove” și… nu vă spun mai mult, ci vă las să descoperiți voi cartea”.

„O poveste de viață și familie”, de Lisa Brennan Jobs. „O carte emoționantă pentru care e nevoie de timp, liniște, un ceai cald și prăjituri de casă lângă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lucia Ciocârlie-Haranguș: „Voi recomanda cartea pe care o citesc acum. Este despre familie, relația complicată a unei fiice cu tatăl ei celebru, dar și viața zbuciumată a fiicei cu mama ei care se confruntă cu dificultăți financiare. <<O poveste de viață și familie> a scriitoarei Lisa Brennan Jobs, fiica celebrului Steve Jobs. <<O declarație copleșitoare de dragoste a unei fiice pentru tatăl ei, cu toate defectele și calitățile lui deopotrivă>>, după cum titrează Seatle Times. O carte emoționantă pentru care e nevoie de timp, liniște, un ceai cald și prăjituri de casă lângă”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Deșteptarea: Povestea din spatele cărții “Rezerva” | VIDEO