Confidenţialitate

Recensământ în România: Întrebările ascultătorilor Europa FM au primit răspunsuri de la doi specialiști INS | VIDEO

Cătălin Raiu și Bogdan Drăghia, specialiști INS, au răspuns la întrebările ascultătorilor Europa FM cu privire la recensământul populației din România.

-Ce se întâmplă dacă nu declarăm un membru al familiei care locuiește în același domiciliu

Bogdan Drăghia: Dacă nu se trece un membru al familiei, procesul se reia de la zero, se completează formularul de pre-înregistrare, se primesc mailuri cu chetionarele propriu-zise, sunt transmise către noi, iar chetionarele inițiale sunt anulate.

Cătălin Raiu: Formularul este foarte intuitiv, deja conține foarte multe filtre care îl ghidează pe cel care-l completează să-l completeze cu succes.

-Care este scopul acestui recensământ? Ce rost are întrebarea cu privire pandemia Covid?

Bogdan Drăghia: Recensământul va face fotografia României la 1 decembrie 2021. Există o întrebare legată de pandemie dar la modul „Cum v-a afectat pandemia Covid” iar oamenii trebuie să răspundă oarecum „mult, foarte mult”, de genul acesta. Nu se referă neapărat la dacă ați avut sau nu Covid ci pur și simplu cum ați perceput că ați trecut prin pandemie.

-Ce rost are întrebarea cu privire la săptămâna de lucru de dinainte de 1 decembrie?

Cătălin Raiu: Statul român știe câte contracte de muncă are și ce alte tipuri angajamente juridice există asemănătoare contractului de muncă. Știm foarte bine că există o economie la gri, recensământul vine să fotografieze acest tip de economie și de asta întrebarea vizează săptămâna anterioară datei de 1 decembrie 2021 și care era la momentul respectiv intenția oamenilor care lucrau sau care nu lucrau, de a-și găsi sau căuta în continuare un loc de muncă.

-Dacă statul are datele mele de buletin, de ce mai trebuie să trec adresa?

Cătălin Raiu: Recensământul nu are nicio legătură cu buletinul, dar absolut nicio legătură. România e o țară indisciplinată din punct de vedere civic (…), o bună parte din populație, deși ar trebui conform legii ca în termen de 3 luni de la momentul în care se mută la alt domiciliu decât cel de pe cartea de identitate, în realitate nu se întâmplă, numai în cercul meu de prieteni sunt câteva zeci de persoane în situația asta. Recensământul nu este făcut pentru că statului îi este cumva lene să pună cap la cap informații pe care le are, recensământul este făcut pentru că avem nevoie de informații suplimentare celor pe care deja statul le are pentru a elabora niște politici publici foarte complete.

-Pe bătrânii din azil cine-i recenzează?

Bogdan Drăghia: Personalul de acolo îi poate recenza pe toți.

Urmăriți în continuare emisiunea Deșteptarea României: 

Foto: Captură YouTube / RPL2021 – Institutul National de Statistica