Milioane de alegători români sunt dezamăgiți și furioși pe statul român, după ce alegerile prezidențiale au fost anulate de Curtea Constituțională. Cum mai poate fi recâștigată încrederea acestor oameni? În emisiunea „Deșteptarea” la Europa FM, politologul Cristian Pîrvulescu a spus că sarcina de a-i ajuta pe acești oameni le revine nu politicienilor, ci jurnaliștilor și societății civile care trebuie să le ofere instrumentele necesare pentru a învăța cum să controleze informațiile care le vin pe rețelele de socializare.
Cristian Pîrvulescu: „Va fi complicat, dar comunicarea este esențială și nu cred că politicienii pot să o facă”
„Gândiți-vă că un om obișnuit care ajunge acasă obosit și care vrea să afle ce se mai întâmplă în lume nu se mai duce nici pe televiziuni, nu mai ascultă nici Europa FM, se duce pur și simplu pe TikTok. El de acolo își ia informațiile. Nu vom putea să îl scoatem din această capcană, cu atât mai mult cu cât algoritmul are grijă să îl țină acolo veșnic. Va fi complicat, dar comunicarea este esențială și nu cred că politicienii pot să o facă. Mai degrabă dumneavoastră, jurnaliștii, cei care comentăm și în egală măsură societatea civilă. Sindicatele, patronatele. Varietatea instituțiilor care comunică cu cetățenii în mod clar și cinstit și care pot să îi ajute să depășească acest moment, care e un moment istoric dificil”, a explicat la Europa FM profesorul Cristian Pîrvulescu.
Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA a atras atenția că aplicația TikTok a favorizat radicalizarea utilizatorilor:
Cristian Pîrvulescu: „Oare asta e despre democrație? Mi-e teamă că nu”
„Știrile negative sunt amplificate de algoritmii TikTok. Uneori de 1 la 100. Pe câtă vreme știrile pozitive nu sunt amplificate decât de la 1 la 2. Ori oamenii despre care vorbeați dumneavoastră sunt cei care au intrat în lumea TikTok, trăiesc în țara TikTok, într-o țară virtuală în care aceste informații au fost amplificate de maniera pe care v-o descriu. Oare asta e despre democrație? Mi-e teamă că nu. Oamenii spun: <<n-a votat TikTok. Am votat noi>>. Dar realitatea este că știrile pe care le iau sunt doar de pe rețelele sociale. Deci, sunt niște știri care în mod clar deformează realitatea. Ca urmare, au fost în mare măsură manipulați prin intermediul acestui algoritm”, a explicat profesorul Cristian Pîrvulescu.
În opinia lui Cristian Pîrvulescu, atât Comisia Europeană, cât și statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să ia o poziție clară în privința rețelelor de socializare și a modului în care algoritmii favorizează un anumit tip de conținut.
Sursa foto: Shutterstock