Confidenţialitate

Realitatea TV se pregătește pentru oprirea emisiei, conform deciziei CNA

În această seară, la ora 19:00, Realitatea TV își va întrerupe emisia pentru zece minute, potrivit unei decizii CNA. Pe site-ul postului de televiziune sunt adunate mesajele de susținere primite din partea telespectatorilor care consideră că decizia CNA este una nedreaptă.

Într-o primă reacție din partea reprezentanților postului de televiziune, Cozmin Guşă, acţionar Realitatea TV, a precizat că “declanşatorul acestei acţiuni a fost interdicţia trompetelor pe care Coldea le avea la Realitatea TV şi imposibilitatea lui de a-şi exercita un joc mediatic prin intermediul unor jurnalişti pe care-i controlează”.

În urmă cu o zi, președintele Klaus Iohannis a opinat că decizia CNA privind emisia Realitatea TV „este fundamentată pe criterii de ordin politic”. 

”O astfel de sancțiune extremă este foarte periculoasă întrucât poate crea precedente și deschide calea abuzului de putere asupra mass-media.

Într-un stat de drept, în care libertatea de exprimare este garantată de lege și Constituție, cenzura este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât decizia aparține unei instituții publice autonome, a cărei menire este protejarea interesului public. Deturnarea politică de la această misiune fundamentală constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor și abordărilor. Jurnaliștii nu trebuie pedepsiți de către cei care dețin puterea pentru că au curajul să spună adevărul”, a transmis Klaus Iohannis.

De altfel, mai multe partide din opoziție au reacționat imediat la decizia Consiliului Național al Audiovizualului. Între altele, USR a anunțat, marți, că va cere o comisie de anchetare a activității CNA la începutul sesiunii parlamentare.

CNA suspendă pentru 10 minute emisia Realitatea TV

Într-un comunicat transmis Europa FM, CNA motivează decizia luată în cazul postului Realitatea TV, dar și a sesizărilor care vizau Antena 3, Nașul TV și România TV:

”Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a numeroaselor sesizări primite la CNA, referitoare la modul în care a fost reflectat la posturile de televiziune Antena 3, Realitatea TV și România TV, mitingul din București ce a avut loc în data de 10.08.2018 (perioada monitorizată: 06 – 17.08.2018). Constatând încălcări ale prevederilor legislației audiovizualului, Consiliul a decis următoarele:

• sancționarea postului Realitatea TV cu obligarea radiodifuzorului de a difuza joi, 17.01.2019, timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de CNA, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și pentru nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (4) și (5), art. 64 alin. (1) lit. a) și art. 34 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Sancţiunea a fost aplicată în conformitate cu art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, respectând condiţia prevăzută de art. 95 alin. (2) lit. a) din aceeași lege, potrivit căreia această sancțiune putea fi aplicată numai gradual şi numai după ce, în prealabil, radiodifuzorul a mai fost amendat de cel puţin două ori;

• sancționarea postului România TV cu amendă de 15.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (4) și 64 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare, CNA a decis să sancționeze următorii radiodifuzori:

Realitatea TV – amendă de 15.000 de lei pentru că, la difuzarea emisiunii „Jocuri de putere”, ediția din 29.08.2018, s-au încălcat dispozițiile art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;

România TV – somație publică pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b din Codul audiovizualului în cadrul emisiunii „Știrile România TV” din data de 05.10.2018;

Antena 3 – somație publică. Radiodifuzorul nu a ținut cont de dispozițiile art. 57 alin. (1) din Codul audiovizualului la difuzarea unui drept la replică în cadrul emisiunii „Exces de putere” din 02.11.2018;

Nașul TV – somație publică pentru nerespectarea structurii serviciului de programe, conform prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului (perioada monitorizată 03 – 09.09.2018). Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

Art. 40 (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 57 – (1) Dreptul la replică va fi difuzat gratuit, fără comentarii ale radiodifuzorului, în termen de maximum 3 zile de la data aprobării cererii, în aceleaşi condiţii în care drepturile sau interesele legitime ale persoanei au fost lezate: în cadrul aceluiaşi interval orar, al aceleiaşi emisiuni, în limitele aceleiaşi durate şi cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.

Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”

Cum adoptă CNA deciziile

Cei 11 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului se reunesc de două ori pe săptămână, marţea şi joia.

Deciziile sunt adoptate prin vot deschis. Pentru ca o decizie să fie adoptată, ea trebuie să întrunească cel puţin şase voturi favorabile, în prezenţa a cel puţin opt membri CNA. Membrii Consiliului pot vota doar prin „Da” sau „Nu”, fără a se putea abţine.