Confidenţialitate

Reactoarele nucleare de la Zaporojie sunt în stare sigură, transmit experții internaționali, dar „situaţia actuală este nesustenabilă”

Toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie din Ucraina sunt în stare sigură, spune Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. Măsurătorile de radioactivitate făcute atât în Ucraina, cât și în România, „confirmă valori normale, corespunzator fondului natural de radiații”, anunta CNCAN.

În 5 septembrie, centrala ucraineană a fost decuplată în mod deliberat de la rețeaua natională de electricitate, dar continuă să asigure alimentarea sistemelor de siguranță prin intermediul generatoarelor.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cere instituirea unei „zone de securitate” la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată din luna martie de trupele ruse .

Experții au dat publicității un raport de 52 de pagini dupa inspecția făcută acolo, săptămâna trecută. „Este pentru prima dată când are loc un conflict militar în mijlocul facilităţilor unui mare program nuclear de energie. Un accident nuclear poate avea efecte grave în interiorul ţării şi în afara graniţelor acesteia”, se arată în raport.

„Situaţia actuală este nesustenabilă”, subliniază Agenția, care solicită urgent să fie luate măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear provocat de pagubele fizice cauzate prin mijloace militare.

Raportul face referire la bombardamentele de care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

Este nevoie sa fie stabilită o „zonă de protecţie şi de siguranţă nucleară” în jurul centralei Zaporojie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică oferindu-se să înceapă imediat consultările pentru stabilirea unei astfel de zone.

Echipa de inspectori a observat la faţa locului pagubele provocate de bombardamente şi a „constatat cu îngrijorare că bombardamentele ar fi putut afecta structurile, sistemele şi componentele de siguranţă şi ar fi putut cauza pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi în rândul personalului”, arata raportul.

De altfel, angajații lucrează constant în condiţii de mult stres şi presiune, situaţie care „nu este sustenabilă şi ar putea conduce la erori umane cu implicaţii asupra siguranţei nucleare”,  arată raportul.

„Bombardamentele asupra sitului şi din împrejurimi trebuie să înceteze imediat pentru a evita provocarea unor noi pagube instalaţiilor”, insistă Agenția pentru Energie Atomică.

Citește și: Comisia Europeană a aprobat un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de 500 milioane de euro