Confidenţialitate

Reacțiile bancherilor după ce Senatul a adoptat Legea Dării în Plată

         Bancherii au reacționat, marți, după ce Senatul a votat în unanimitate Legea Dării în Plată. Analiștii ING Bank și Raiffeisen cred că amendamentul care include și programul Prima Casă în actul normativ ar putea fi scos în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

La rândul lor, cei de la Banca Transilvania atrag atenția că legea produce deja efecte pe piața imobiliară: scad construcţiile de locuinţe şi se scumpesc creditele noi.

Primul efect evidențiat într-un raport de analiştii Băncii Transilvania este scăderea cererii de noi autorizaţii de construcţii de locuinţe. Statisticile arată că în ianuarie numărul autorizaţiilor a scăzut cu peste 14 procente față de aceeași perioadă din 2015. O altă consecință este creşterea dobânzilor bancare la creditele noi, susţin specialiștii.

Pe de altă parte, Legea dării în plată – care a trecut de Senat – ar putea fi modificată în Camerei Deputaţilor, for decizional, prin eliminarea programului Prima Casă din actul normativ, cred analiștii ING și Raiffeisen. “Un astfel de amendament ar putea reduce semnificativ costurile potenţiale pentru băncile din România, limitând şi posibilitatea unor eventuale abuzuri”, subliniază ING. Economiştii mizează pe parlamentarii PSD pentru a fi votate amendamente cerute de BNR.

Ieri, înaintea votului din Senat, prim-viceguvernatorul Băncii Centrale, Florin Georgescu, a cerut aleșilor să limiteze aplicarea legii la persoanele care au cu adevărat nevoie. În schimb, BNR a renunţat să mai solicite neaplicarea legii la creditele în derulare.

Solicitarea BNR a fost îndeplinită printr-un amendament care limitează aplicarea legii la creditele de sub 150 de mii de euro. Astfel, legea îi exclude dintre posibilii beneficiari pe dezvoltatori sau pe aşa-numiţii samsari imobiliari.