Confidenţialitate

Reacțiile ambasadelor, după votul în cazul Ghiță: Toți oamenii sunt egali în fața legii

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti anunță că egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii reprezintă un principiu democratic important. Reacția vine în contextul în care deputații l-au salvat ieri pe colegul lor, Sebastian Ghiță. Parlamentarii au respins solicitarea DNA de arestare a deputatului acuzat de mai multe fapte de corupție.

Ambasada Marii Britanii a precizat că urmăreşte îndeaproape situaţia din domeniul judiciar, inclusiv deciziile Parlamentului privind imunitatea aleşilor.

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti continuă să urmărească îndeaproape situaţia din domeniul judiciar din România, inclusiv deciziile Parlamentului privind imunitatea aleşilor. Considerăm că egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii reprezintă un important principiu democratic”, a precizat Ambasada Marii Britanii, la solicitarea Mediafax.

 

Și Ambasada SUA la București a reacționat în acest caz. Potrivit misiunii diplomatice, un principiu esenţial al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii, iar imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a proteja pe cineva.

”Reducerea corupţiei este vitală pentru prosperitatea, securitatea şi dezvoltarea generală a României. Deşi nu comentăm cu privire la cazuri individuale, un principiu esenţial al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv sau necorespunzător pentru a proteja pe cineva”, a declarat Ambasada SUA la solicitarea News.ro.

 

Deputatul Sebastian Ghiţă le-a cerut, miercuri, deputaților să respingă cererile DNA de reţinere şi arestare preventivă, susţinând că “arestarea este folosită ca formă modernă de tortură”.

”Vă rog să arătaţi că Parlamentul respinge metoda arestărilor ca mijloc de presiune asupra funcţionării democratice a statului. Ideea că un parlamentar este deasupra legii este falsă. Votul de astăzi, ca şi în alte situaţii, nu va însemna blocarea justiţiei, ci respingerea fermă a unei practici abuzive: arestarea înaintea judecării. Scopul presiunii este cel care mulţi dintre dumneavoastră îl şoptiţi pe culoare, în familii, cu prietenii: instaurearea fricii prin hărţuire şi folosirea arestării ca instrument modern de tortură pentru a obţine noi denunţuri”, a spus Sebastian Ghiţă, în plenul Camerei Deputaţilor.