Confidenţialitate

Reacții după ce Trump a dat un răspuns neclar privind dreptul complet al Ucrainei la negocieri de pace cu Rusia și SUA. Președintele francez: „O pace care este o capitulare reprezintă o veste proastă pentru toată lumea” | AUDIO

Tensiuni internaționale după ce Donald Trump și Vladimir Putin au discutat la telefon – Printr-o serie de declarații controversate care au stârnit reacții și îngrijorare în Europa, Donald Trump semnalează o schimbare majoră de politică față de Kiev. Liderul de la Casa Albă a declarat că el și Vladimir Putin au vorbit la telefon și au convenit să înceapă negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina. Întrebat de jurnaliști, președintele american a evitat să spună clar dacă Ucraina va participa în egală măsură la negocierile Statelor Unite cu Rusia privind încheierea războiului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că „principalul interlocutor” al său în negocierile privind Ucraina va fi Washingtonul. În acest timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina nu va accepta să îi fie decisă soarta în lipsă, printr-un acord între Moscova şi Washington.

Și Uniunea Europeană transmite că Ucraina și blocul comunitar trebuie să participe la viitoarele negocieri.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat asupra unei păci care ar echivala cu o „capitulare” a Ucrainei.

Donald Trump, președintele SUA: „Cred că președintele Putin vrea pace, președintele Zelenski vrea pace, iar eu vreau pace”

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La scurt timp după ce a anunțat pe propria rețea socială că s-a înțeles cu Vladimir Putin să înceapă negocierile pentru pace din Ucraina, Donald Trump a făcut declarații pe această temă în fața jurnaliștilor în Biroul Oval.

„Cred că președintele Putin vrea pace, președintele Zelenski vrea pace, iar eu vreau pace”, a spus Donald Trump, care a dat un răspuns șocant atunci când a fost întrebat de un jurnalist dacă privește Ucraina ca pe un partener cu drepturi egale în aceste negocieri.

„Asta e o întrebare interesantă. Cred că trebuie să facă pace”, a fost replica șefului de la Casa Albă, care a fost întrebat și dacă l-ar susține pe ZelenskI în cazul unor discuții de cedare sau schimb de tertitorii.

„Va trebui să facă ce va trebui să facă, dar sondajele nu sunt grozave”, a răspuns Trump, susținând că Volodimir Zelenski ar trebui să organizeze alegeri, pentru că este nepopular.

Ce spune Rusia despre negocierile de încetare a războiului

Despre negocierile convenite, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis că Rusia nu se opune participării Ucrainei la acest proces, dar are în vedere două formate de negociere, unul cu Washington şi celălalt cu Kiev, asigurând că, „fără nicio îndoială, Ucraina va participa într-o formă sau alta la negocieri”.

Volodimir Zelesnki, președintele Ucrainei: Nu vom putea accepta vreun acord fără implicarea noastră

„Noi, ca ţară independentă, pur şi simplu nu vom putea accepta vreun acord fără implicarea noastră”, a spus preşedintele ucrainean. El a cerut ca SUA şi Ucraina să schiţeze un plan de încheiere a războiului înainte de a discuta cu Rusia.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „O pace care este o capitulare reprezintă o veste proastă pentru toată lumea”

„Orice acord (încheiat) pe la spatele nostru nu va funcţiona, orice acord va avea de asemenea nevoie de participarea Ucrainei şi a Europei”, a declarat şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas, care a asigurat Ucraina că va beneficia în continuare de ajutorul UE dacă Kievul refuză termenii vreunui acord de pace convenit peste capul ei de Rusia şi SUA”

„O pace care este o capitulare reprezintă o veste proastă pentru toată lumea”, a avertizat preşedintele francez, Emmanuel Macron într-n interviu pentru Financial Times.

Între timp, la Munchen, în Germania începe vineri, 14 februarie, conferinţa internaţională de securitate, la care vor fi abordate ameninţările de securitate actuale şi provocările din domeniile politic, economic, comercial şi tehnologic.

Participă experţi în securitate şi lideri mondiali; printre aceștia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski și vice-preşedintele american JD Vance, dar şi secretarul american de stat Marco Rubio.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, convocat la sediul Ministerului de Externe. A fost pus față în față cu resturile dronelor care s-au prăbușit noaptea trecută în țara vecină | AUDIO | GALERIE FOTO | VIDEO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.