Confidenţialitate

Reacții în presa internațională după ce a fost vandalizată Casa Memorială “Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei

”În iad cu Hitler” este unul dintre mesajele ofensatoare scrise cu roz, la adresa lui Wiesel, remarcă BBC. ”Wiesel a fost fără îndoială unul dintre cei mai mari gânditori și învățători evrei din ultimii 100 de ani”, țin să sublinieze jurnaliștii britanici în materialul care amintește de vandalizarea Casei Memoriale “Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei.

The Guradian scrie despre ancheta în desfășurare a poliției și amintește că România a deportat 150.000 de evrei în lagărele de concentrare naziste.

DW remarcă rapiditatea cu care autoritățile au înlăturat mesajele antisemite de pe pereții casei memoriale și notează că este o anchetă în desfășurare.

”S-a stins, la 87 de ani, în Statele Unite, Elie Wiesel. Dar lumina speranţei pe care a aprins-o ar fi bine pentru omenire, pentru libertate şi civilizaţie să nu se mai stingă vreodată”, aminteau jurnaliștii germani într-un editorial.

Pereţii faţadei Casei Memoriale “Elie Wiesel” din municipiul Sighetu Marmaţiei au fost vandalizaţi cu înscrisuri antisemite în noaptea de vineri spre sâmbătă. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile sunt analizate de poliţişti care au deja un cerc de suspecţi.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale “Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei – primăria şi Muzeul Maramureşului -, precum şi organelor judiciare şi de anchetă “să trateze cu maximum de responsabilitate” incidentul de vineri noapte.

Casa Memorială “Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei

Casa în care s-a născut Elie Wiesel este situată pe strada Dragoş Vodă, colţ cu strada Tudor Vladimirescu în municipiul Sighetul Marmaţiei.

Este specifică burgurilor transilvane şi central europene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea atât prin arhitectură în general, cât şi amenajarea interioară. Această construcţie aparţinea cartierului evreiesc din oraş.

După transferul casei în administrarea Muzeului Maramureşului din Sighetul Marmaţiei a fost elaborat un proiect de restaurare care viza readucerea casei la forma iniţială.

La finele anului 2000, prin intervenţia conjugată a Muzeului Maramureşului din Sighetul Marmaţiei şi a Fundaţiei Culturale Române s-a obţinut o Hotărâre de Guvern prin care s-au alocat primele sume necesare consolidării acoperişului. În anul următor, prin intervenţia Preşedinţiei şi a Ministerului Culturii şi Cultelor, s-au obţinut fonduri prin care s-a rezolvat restaurarea clădirii şi s-a hotărât transformarea acesteia în muzeu.