Confidenţialitate

Reacții după eșecul referendumului pentru modificarea Constituției

Referendumul de 2 zile pe tema redefinirii familiei în Constituţie nu a atras suficient electorat.

La închiderea urnelor, prezenţa în ţară a fost de puțin peste 20%. Cu alte cuvinte, au votat doar puţin peste 3,7 milioane de alegători. Ar fi fost necesare 6 milioane de voturi pentru ca această consultare populară – care a costat mai mult de 35 de de milioane de euro – să fie declarată validă.

În prealabil, totuși, actuala legislatură a coborât pragul de validare a unui referendum de la 50 la 30%.

Dorit insistent de Coaliţia pentru Familie, referendumul a fost promovat intens în biserici de preoţi, invocând cu orice prilej un presupus pericol din partea minorităţilor sexuale. Actualul cod civil nu permite, totuşi, căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie se plângeau, duminică seară, de politizarea excesivă a iniţiativei, ceea ce ar fi dus la acest eşec.

“Ce am trăit noi astăzi este un vot legal şi constituţional (…) un vot covârşitor, chiar dacă nu am împlinit ţinta noastră de şase milioane. Chiar dacă ţelul nostru nu este împlinit şi nu am putut revizui Constituţia, acest vot (…) rămâne să existe în istoria acestei societăţi şi acestei naţiuni. Data viitoare vom reuşi, pentru că apărarea firescului, apărarea a ceea ce am primit şi a ceea ce vrem să lăsăm în urma noastră este importantă pentru milioane şi milioane de români. Acum există dovada extraordinară a acestui interes. Nimeni nu va mai putea spune că sunt numai nişte semnături care nu ştim cum au fost luate. (…) Este vocea unei părţi a poporului român şi această voce trebuie să cântărească. (…) Viaţa noastră va deveni, începând de mâine mult mai complicată, dar vocea noastră s-a auzit, NU-ul nostru împotriva intruziunii ideologiei de gen în minţile şi sufletele copiilor acestei ţări s-a auzit. E o primă bătălie, vor mai urma şi altele pe care sigur le vom câştiga”, a declarat duminică liderul CpF, Mihai Gheorghiu.

“Ne-am confruntat cu o imensă maşină propagandistică, antireferendum, pro boicot, de manipulare şi dezinformare a acestui popor. Ne-am confruntat şi cu un fenomen neaşteptat şi anume boicotul generalizat al partidelor politice din România împotriva acestui referendum. Iniţiativa noastră nu este una politică şi am refuzat întotdeuna confiscarea politică”, a mai spus Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie.

Până la aflarea rezultatelor, tabăra care voia schimbarea Constituţiei a beneficiat, mai mult sau mai puţin vădit, de susţinerea politicienilor din partidele parlamentare.

Excepţie a făcut doar Uniunea Salvați România, ai cărei aleşi au considerat că tema este una falsă, care distrage atenţia de la adevărate probleme ale societăţii.

“Acest guvern este un guvern care trebuie să plece, este un guvern căruia îi cerem demisia pentru că acest guvern a aruncat 40 de milioane pe o fantasmă. O clasă politică responsabilă nu ar trebui să facă referendumuri care fragmentează societatea, care aduc o ruptură în societate. Şi eu sper că de luni societatea, românii vor reveni la problemele de care le pasă”, a declarat, duminică seara, liderul USR, Dan Barna.

Prin vocea secretarului Codrin Ştefănescu, PSD s-a dezis de orice implicare directă în referendum, acuzând opoziţia de boicot.

Chiar dacă ”românii au venit la vot în număr gigant”, reprezentantul PSD care a ieșit duminică seara la declarații, în ușa sediului central al partidului, a declarat că ”nu a fost un vot politic. Acest referendum nu a fost o chestiune asumată politic de nimeni. A fost pur şi simplu o acţiune venită în urma unei scrisori semnată de 3 milioane de români, un demers care s-a transformat în referendum. Românii au venit la vot în număr gigant, 4 milioane de români au venit la vot. 4 milioane e o cifră.

Dacă vorbim de boicotul opoziţiei, putem spune că toată această acţiune are un efect advers faţă de aroganţa cu care au discutat în spaţiul public şi modul în care s-a comportat Iohannis, să nu ieşi să spui că vei veni la vot, să ceri să nu se vină la vot, ceea ce e constituţional. Uitaţi-vă la cozile din diaspora, pe ultimele secunde la ora 21.00 au fost cozi. Halucinant cum s-au comportat în secţiile de vot preşedinţii de secţii care s-au retras înainte de vot, ca să se întârzie votarea!

Au făcut tot ce e e posibil omeneşte să se se boicoteze acest demers. N-a fost un referendum politic, a fost asumat, o chestiune civică”. ”Este un eşec al românilor şi al României în general, era o chestiune importantă, poate nu a fost suficient două săptămâni pentru campania de promovare, trebuiau mai multe dezbateri”, a ținut să sublinieze Codrin Ştefănescu.

În schimb, liderul PNL, Ludovic Orban, a arătat cu degetul spre PSD, învinovăţind principalul partid de guvernare pentru rezultat, pe care îl vede ca o veritabilă moţiune de cenzură.

“Motivul principal pentru care oamenii nu au venit astăzi la vot este confiscarea acestui referendum de către Liviu Dragnea (…) Foarte mulţi români, care ar fi fost favorabili temei acestui referendum, nu au venit la vot tocmai pentru a-i da o palmă lui Dragnea şi pentru a se feri să îi facă vreun serviciu lui Liviu Dragnea. Ăsta este motivul esenţial pentru care prezenţa la vot a fost atât de scăzută”, a susţinut Ludovic Orban într-o conferinţă de presă. ”Acest referendum a fost iniţiat de 3 milioane de cetăţeni, iar trecerea prin Parlament a fost tergiversată de majoritatea parlamentară PSD-ALDE timp de doi ani şi jumătate, tema a fost confiscată, furată celor 3 milioane de cetăţeni de către partidele de guvernământ, care au încercat să câştige capital electoral ieftin din această temă, iar eşecul este exclusiv al celor care se află la guvernare şi care au aruncat tema în derizoriu. PNL nu a politizat tema, nu a impus nimănui niciun comportament, nu a solicitat niciunui membru al partidului să se manifeste în vreun fel. (…) PNL a lăsat deplina libertate membrilor PNL să decidă cum se poziţionează faţă de acest referendum, fiind singurul partid care a procedat corect. PNL a refuzat categorie orice fel de politizare a acestei teme şi orice fel de încercare de câştiga capital politic din această temă”, a adăugat Ludovic Orban.

Tensinile par să mocnească în interiorul formațiunii. “Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic, care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

“Preafericitul Daniel şi Preacondamnatul Dragnea au împins poporul român în aventura unui referendum din care fiecare a crezut că va avea mari foloase de creştere a propriei autorităţi şi credibilităţi în faţa românilor. Preafericitul Daniel s-a bizuit pe capacitatea armatei PSD de activişti şi primari de a-i mâna pe români la vot, iar Preacondamnatul Dragnea s-a bizuit pe capacitatea armatei de preoţi de a-i mâna pe enoriaşi la vot după slujba de duminică. Iar românii le-au dat celor doi Prea… o lecţie usturătoare prin neparticipare la vot, cu efecte majore ale eşecului pentru societatea românească, pentru credibilitatea BOR, pentru credibilitatea Guvernului şi pentru PSD, plus banii cheltuiţi. În plus, eşecul referendumului a dovedit că tandemul BOR/PSD nu poate controla votul popular”, a scris, pe Facebook, Traian Băsescu, președintele de onoare al Partidului Mișcarea Populară.

”Politicieni imorali si necinstiti, profund detestati de popor (cum sunt Dragnea, Basescu sau Ludovic Orban) au confiscat o tema care trebuia sa apartina exclusiv societatii civile si cultelor religioase – sperand sa isi aroge niste voturi care nu le apartin! Iar rezultatul este, iata, negativ! Sunt convins ca majoritatea covarsitoare a romanilor isi iubesc familia si cred in valorile acesteia – nu vor insa sa isi dea votul pentru avantajul politic al unor ipocriti si manipulatori cinici – nu vor sa primeasca lectii despre familie de la Dragnea si Basescu! PSD, PNL si PMP vor deconta politic ticalosia si prostia acestor lideri egoisti , total depasiti de modul in care gandesc romanii. PS – va aduceti aminte de alegerile de la Federatia Romana de Fotbal cand candidau Lupescu si Burleanu / in ultima saptamana, fiind convins ca Lupescu va castiga , Liviu Dragnea s-a trezit sa spuna cum il sustine el incercand sa isi aroge voturile pe care urma sa le primeasca acesta / rezultatul este ca a castigat Burleanu spre surpriza tuturor”, a scris Victor Ponta, duminică seara, pe pagina lui de Facebook.

Contestatar al conducerii PSD și al lui Liviu Dragnea, primarul Iaşiului consideră că prezenţa scăzută la referendum reflectă starea de spirit a poporului faţă de actuala clasă politică. Mihai Chirica atrage atenţia că boicotul demonstrează şi cota de încredere pe care se poate baza Partidul Social-Democrat.

Președinte al PNȚCD, un partid ieşit de pe prima scenă a politicii, Aurelian Pavelescu îi cere Patriarhului Daniel să se retragă. Avocatul-politician consideră că Biserica Ortodoxă trăieşte “o zi neagră”.

Consilier de imagine al Mitropoliei Ardealului, preotul Constantin Necula crede că acest referendum nu înseamnă nici victoria, nici înfrângerea cuiva. În opinia sa, este un moment foarte bun pentru România să îşi redefinească viitorul, “chiar dacă acesta va fi dureros” pentru unii.

Criticii referendumului, nu doar membri ai comunităţii LGBT, au fost cei care au îndemnat la neprezentare.

Asociaţia MozaiQ, care apără drepturile minorităților sexuale – a susţinut că rezultatul este o victorie pentru democraţia autohton, întrucât românii nu au dorit să legitimeze prin prezenţa lor un act politic menit să stigmatizeze. La rândul său, Asociaţia Accept este de părere că absenteismul demonstrează că pe români îi preocupă protecţia reală a familiei.

Demersul a stârnit preocupare la Bruxelles, unde eurodeputaţii au criticat guvernul de la Bucureşti pentru că a încurajat o consultare populară care dezbină societatea şi încurajează ura faţă de minorităţile sexuale. Socialiştii europeni au salutat aseară respingerea iniţiativei.

Presa internaţională consemnează absenţa masivă de la urne, ceea ce reprezintă în fapt o lovitură pentru actuala Putere politică