Confidenţialitate

Reacții după ce Biserica a cerut eliminarea din Legile Educației a definiției „diversității”, dar și a sintagmei „orientare sexuală” | AUDIO

Reacții după ce Cultele din România cer eliminarea din Legile Educației a definiției „diversității”, dar și a sintagmei „orientare sexuală”. Reprezentanții elevilor nu sunt de acord cu aceste cerințe și spun că aplicarea lor ar duce la creșterea discriminării în școli. La rândul său, societatea civilă atrage atenția că solicitările cultelor sunt un pericol inclusiv la respectarea drepturilor omului garantate de legislația românească în vigoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Miruna Croitoru – președinta Consiliului Național al Elevilor – spune că simplul fapt că se pune în discuție renunțarea la principiul diversității este îngrijorător

„Faptul că se pune măcar problema să nu promovăm diversitatea și incluziunea în școli ne face să ne punem un semn de întrebare cu privire la unde se îndreaptă lucrurile i dacă elevii sunt cu adevărat cu toții acceptați în învățământ”, a spus Miruna Croitoru – președinta Consiliului Național al Elevilor.

Președinta Consiliului Național al Elevilor e de părere că eliminare principiului diversității în școli ar duce la creșterea discriminării și chiar a bully-ingului

„Pentru respectivul elev ar putea să însemne foarte multe lucruri în plan psihoemoțional și tocmai de aceea ar trebui să mergem în general pe riscul de discriminare din orice punct de vedere – rasă, etnie, orientare sexuală – tocmai pentru că sunt cu adevărat elevi care fac parte din aceste categorii și care pot să fie afectați de modul în care sunt priviți de restul colegilor, dar mai ales de profesori”, a mai spus Miruna Croitoru – președinta Consiliului Național al Elevilor.

Marcel Bartic: „Pot să înțeleg că acesta este unul dintre principiile la care țin, dar să țină la ei în biserică. Învățământul de stat este laic”

La rândul său, profesorul Marcel Bartic, realizatorul emisiunii Academia Europa FM, spune că, în mod contrar propunerii bisericilor, elevii ar trebui obișnuiți în școli cu acceptarea diversității.

„De fapt, asta este marea problemă a cultelor: acceptarea diversității. Este un lucru pe care nu-l vor înțelege niciodată. Ce este dureros, în schimb, este că vor să-l impună ca dogmă printr-un fel de lege. Pot să înțeleg că acesta este unul dintre principiile la care țin, dar să țină la ei în biserică. Învățământul de stat este laic”, a spus profesorul de istorie și moderatorul emisiunii „Academia Europa FM” Marcel Bartic.

De asemenea, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” trasnmite printr-un comunicat că, în România, toți cetățenii, indiferent de apartenența etnică, religioasă, culoarea tenului, gen, orientare sexuală etc., ar trebui să fie respectați și să li se protejeze drepturile individuale.

Biserica Ortodoxă Română s-a declarat revoltată de faptul că noile Legi ale Educației ar promova „diversitatea sexuală”

Este „total abuzivă şi nocivă” – se arată într-un comunicat al Patriarhiei – iar „ideologia de gen” este o deviaţie psiho-somatică numită „transgenderism” – „în răspăr cu realitatea şi cu ordinea firii structurată de cele două sexe: masculin şi feminin”.

Biserica Ortodoxă Română uită, însă, faptul că ea însăși s-a confruntat în ultimii ani cu cazuri de preoți homosexuali sau chiar pedofili, ceea ce ar trebui să arate tocmai necesitatea educației și a unor dezbateri în acest sens.

Amintim cazul Episcopului de Huș, condamnat definitiv pentru relații homosexuale cu minori. De asemenea, preotul din Videle – prins în flagrant în timp ce întreținea relații sexuale cu un minor dintr-un centru de plasament. Un alt scandal sexual care a zguduit Biserica Ortodoxa este cel al preotului Cristian Pomohaci.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: USR vrea publicarea tuturor propunerilor primite pentru Legile Educației și acuză Ministerul Educației că „nu ascultă de niciun partener social” | AUDIO