Confidenţialitate

Reacții după atacul de la Berlin: ”Ne aflăm în stare de război”

ACTUALIZARE: Poliţia germană nu este „sigură” că suspectul arestat luni seara, în urma atentatului de la Berlin, este autorul atacului.

Șeful poliției din Berlin a declarat că suspectul arestat ar putea să nu fie șoferul care a intrat cu camionul în mulțime.

 

Tot mai mulți oficiali germani reacționează după atacul de luni seară comis la un târg de Crăciun din Berlin, în urma căruia 12 oameni au murit, iar alți 48 au fost răniți.

Într-o scurtă declarație de presă, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a calificat atacul de la Berlin drept un atac terorist și a îndemnat populația să aibă ”forța de a continua să trăiască împreună”.

Totodată, Angela Merkel a dat asigurări că vinovații vor fi pedepsiți. „Acest eveniment de nedescris va fi pedepsit pe cât de sever permite legea”, a mai spus cancelarul.

Ne aflăm în stare de război

Una dintre cele mai dure declarații a venit de la Klaus Bouillon, ministru de interne în Saarland. Acesta a spus la postul german SR că Germania se află în stare de război.

”Trebuie să spunem că ne aflăm în stare de război, deşi unii, care vor întotdeauna să vadă numai ce e bine, nu vor să vadă acest lucru”, a declarat Klaus Bouillon.

Între timp, poliția din Berlin  a suplimentat patrulele după atacul de luni seară. Potrivit forțelor de ordine, e vorba de o ”măsură de precauție”.

O măsură similară a fost luată de poliție și în Danemarca, Anglia și Norvegia. Forțele de ordine și-au sporit prezența la pieţele de Crăciun din  Copenhaga, Manchester şi Oslo.

Târgurile de Crăciun să fie închise

Tot după atacul de luni seară, ministrul de Interne al Berlinului Andreas Geisel a cerut să fie închise târgurile de Crăciun din Berlin. Potrivit oficialului e nevoie de o astfel de măsură ”în semn de respect faţă de victimele atacului şi de rudele acestora.”

Totuși, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a declarat că nu trebuie să se ajungă la închiderea târgurilor. Și Angela Merkel a apreciat că ţara nu trebuie să renunţe la târgurile de Crăciun în urma acestui atac.

„Nu vrem să trăim cu frică. Vom continua să trăim împreună cu toţi cei care vor să trăiască alături de noi în Germania”, a adăugat Merkel.

Pe de altă parte, și Thomas de Maiziere a calificat drept „atentat” atacul de la Berlin.

„Nu contează ceea ce vom afla despre motivele şi mobilul atacatorului, nu trebuie să permitem să ne fie furat modul de viaţă bazat pe libertate”, a precizat ministrul într-un comunicat.

„Târgurile de Crăciun vor continua (…) cu implementarea de măsuri de securitate adecvate”, a adăugat oficialul.

Politica de imigrație

Alți oficiali germani, chiar aliații bavarezi ai Angelei Merkel, au cerut după atacul de luni seară o schimbare a politicii de imigrație și securitate din țară.

“Le datorăm victimelor, celor afectaţi şi întregii populaţii să regândim politica noastră pentru imigraţie şi securitate şi să o schimbăm”, a spus liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, Horst Seehofer.

În discursul de marți, Angela Merkel a pledat însă pentru unitate și i-a îndemnat pe cetățeni să aibă ”forța de a continua să trăiască împreună”.

Atacator

Principalul suspect al atacului de la Berlin a fost prins la scurt timp după ce a intrat cu camionul în mulțime. Presupusul atacator Naved B. a fost arestat de poliție luni seară. Ar fi vorba de un pakistanez de 23 de ani care ar fi intrat în Germania ca refugiat din Afganistan, anul trecut.

El a fost arestat într-un parc în apropiere de locul atacului, după ce a fugit de la locul faptei. Marți, presa germană a continuat să publice informații despre el: are un permis temporar de reşedinţă din iunie 2016 și este cunoscut poliţiei pentru infracţiuni minore, nu și pentru suspiciuni de terorism.

La audierile de marți, suspectul a negat în fața poliției orice implicare în atentat, scrie presa germană.

Tot marți după-amiază, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a declarat că suspectul arestat este originar din Pakistan şi solicitase azil în Germania, dar analiza dosarului său nu se încheiase. Oficialul a mai spus că individul a intrat în ţară pe 31 decembrie 2015 şi a ajuns la Berlin în februarie.

În plus, bărbatul nu se afla în nicio bază de date cu suspecţi de terorism.

Pe de altă parte, poliţia germană crede că suspectul a fost radicalizat recent, în Germania. Este posibil ca bărbatul să fi primit ordin de la un membru al Statului Islamic din Orientul Mijlociu, relatează Associated Press.