Compania Metaminds dezminte, într-un comunicat oficial, legăturile cu „persoane sau entități externe, cum ar fi Sebastian Ghiță”. Compania mai spune că este „complet independentă, fondată și condusă de o echipă de profesioniști dedicați, fără influențe externe”. Privind licitația organizată de STS și anulată în justiție, Metaminds specifică faptul că „Această afirmație este falsă. Licitația nu a fost anulată” și adaugă că „statusul dosarului, pe care îl puteți verifica public pe portalul Ministerului Justiției (la acest link: Status dosar) se referă strict la solicitarea STS-ului de a anula decizia dată de CNSC”.
UPDATE, 10 decembrie 2024. Poziția companiei Metaminds
„În lipsa unor dovezi concrete, respingem cu fermitate orice speculație care sugerează legături cu persoane sau entități externe, cum ar fi Sebastian Ghiță. Metaminds este o companie complet independentă, fondată și condusă de o echipă de profesioniști dedicați, fără influențe externe”, transmite compania Metaminds într-o reacție privind anularea în justiție a licitației organizate de STS pentru Cloud-ul Guvernamental.
„Toate contractele câștigate au fost obținute prin proceduri publice transparente, respectând legislația în vigoare. Fiecare contract pe care îl semnăm cu instituțiile publice este rezultatul unui proces riguros de selecție conform legislației achizițiilor publice. Această legislație nu permite o abordare de “abonare” la contracte cu statul”, a mai transmis compania în comunicatul oficial în care și-a exprimat reacția.
Redăm integral reacția companiei Metaminds
„Am observat că materialul publicat de CursDeGuvernare.ro și discutat în cadrul postului Europa FM include informații eronate, în special afirmația conform căreia „justiția a anulat licitația pentru Cloud-ul guvernamental”. Această afirmație este falsă. Licitația nu a fost anulată; statusul dosarului, pe care îl puteți verifica public pe portalul Ministerului Justiției (la acest link: Status dosar) se referă strict la solicitarea STS-ului de a anula decizia dată de CNSC.
În plus, specularea unui context dificil prin care a trecut țara noastră, bazat pe dezinformare și insinuarea că Metaminds este asociată cu un curent suveranist și pro rus, nu face decât să perpetueze această practică a dezinformării și nu reflectă standardele unui demers jurnalistic fundamentat pe o documentare riguroasă și o informare corectă a publicului.
Remarcăm că în acest discurs sunt multe supoziții și afirmații bazate pe interpretări, nu pe fapte. Din acest motiv, considerăm necesar să trimitem această poziție oficială pentru clarificare.
În lipsa unor dovezi concrete, respingem cu fermitate orice speculație care sugerează legături cu persoane sau entități externe, cum ar fi Sebastian Ghiță. Metaminds este o companie complet independentă, fondată și condusă de o echipă de profesioniști dedicați, fără influențe externe. Funcționăm exclusiv pe baza unui sistem de guvernanță corporativă solid și toate deciziile noastre sunt luate cu integritate și transparență, în beneficiul pieței și al cetățenilor.
Toate contractele câștigate au fost obținute prin proceduri publice transparente, respectând legislația în vigoare. Fiecare contract pe care îl semnăm cu instituțiile publice este rezultatul unui proces riguros de selecție conform legislației achizițiilor publice. Această legislație nu permite o abordare de “abonare” la contracte cu statul.
Suntem deschiși la dialog și rămânem dedicați misiunii noastre de a contribui la digitalizarea și securizarea infrastructurii critice a României”.
Știre inițială, 09 decembrie 2024
Licitația organizată de STS pentru Cloud-ul Guvernamental a fost anulată în justiție. Una din firmele câștigătoare este „Metaminds”, înființată de foști angajați ai lui Sebastian Ghiță încă din 2015. Cristian Grossu, redactor șef al publicației Curs de Guvernare: „Actualii acționari și administratorii acestei firme dezmint că ar mai avea legături cu Sebastian Ghiță. Informațiile noastre spun, însă, altceva”
Una din firmele câștigătoare este „Metaminds”, înființată de foști angajați ai lui Sebastian Ghiță încă din 2015, înainte ca acesta să fugă din țară în Serbia. Sebastian Ghiță este cunoscut pentru propaganda „suveranistă” din România, acum un susținător al lui Călin Georgescu. Actualii patroni susțin că nu mai au nicio legătură cu Sebastian Ghiță, dar nu este chiar așa, spune Cristian Grossu, redactor șef al publicației Curs de Guvernare.
Cristian Grossu, redactor șef al publicației Curs de Guvernare: „Actualii acționari și administratorii acestei firme dezmint că ar mai avea legături cu Sebastian Ghiță. Informațiile noastre spun, însă, altceva”
„Această firmă ar fi existat inițial sub un alt nume, pe când Sebastian Ghiță era în România, iar în 2019 – după ce Ghiță fugise – și-a schimbat numele. Actualii acționari și administratorii acestei firme dezmint că ar mai avea legături cu Sebastian Ghiță. Informațiile noastre spun, însă, altceva pe de-o parte. Și pe de altă parte, această firmă – Metaminds – a intrat în mai toate licitațiile strategice: digitalizarea ANAF sau a altor instituții. Iar acum ei apar și în această problemă extraordinar de sensibilă a cloud-ului guvernamental”, a explicat Cristian Grossu, redactor șef al publicației Curs de Guvernare.
Cristian Grossu, redactor șef al publicației Curs de Guvernare: „Curtea de Apel București pe data de 4 decembrie a desființat licitația”
Contractul avea o valoarea de peste 400 de milioane de lei și viza servere de procesare și stocare. Cloud-ul guvernamental ar trebui să conecteze bazele de date ale instituților din România. Licitația trebuie reluată de la zero.
„A fost câștigată de această firmă – Metaminds – dar a fost câștigată după criterii secretizate. Adică, noi îi dăm acestei firme și știm noi de ce, nu vă zicem de ce. Și atunci a apărut o contestație – au fost mai mulți, au fost vreo șapte firme cred că au fost la această licitație. Consiliul Național de Rezolvare a Contestațiilor a acceptat contestația și atunci și compania Metaminds și STS s-au dus la Curtea de Apel București să desființeze această contestație. Curtea de Apel București pe data de 4 decembrie a desființat licitația”, a mai spus Cristian Grossu.
Cristian Grossu, redactor șef al publicației Curs de Guvernare: „Statul român trebuie să se dezmeticească și să-și dea seama că pericolul este foarte mare”
Cloud-ul guvernamental ar trebui să fie implementat până în 2026, altfel se pierde finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență, mai spune Cristian Grosu.
„Asta e problema de bani. Problema cealaltă, de securitate a cloud-ului, ține foarte mult de contextul pe care noi toți l-am descoperit în aceste alegeri. Rusia, de fapt, a declanșat un război împotriva României, dar este un război hibrid, de încercare de a influența, de a administra prin oamenii ei politica României, politica externă pe de-o parte și pe de altă parte administrarea statului român. Când vezi că câștigă o firmă cu legături puternice cu un om care a fost foarte puternic, îl susține pe Călin Georgescu, un candidat brutal pro-rus – aici, statul român trebuie să se dezmeticească și să-și dea seama că pericolul este foarte mare”, a mai spus Cristian Grossu, redactor șef al publicației Curs de Guvernare.
Sursa foto: Shutterstock