
Păreri pur personale, care nu implică o poziție a statului român – așa a catalogat premierul Marcel Ciolacu afirmațiile controversate ale lui Dragoș Sprînceană, omul de afaceri pe care chiar prim-ministrul l-a desemnat emisar special în relația cu Statele Unite. Într-o emisiune TV, Dragoș Sprânceană a spus că i-a transmis administrației Statelor Unite să ignore poziția României pro-Ucraina, deoarece avem un președinte interimar care nu va mai conta. De asemenea, și Guvernul României a transmis o reacție oficială cu privire la declarațiile emisarului Dragoș Sprânceană. Europa FM a solicitat și un punct de vedere din partea Administrației Prezidențiale.
Audio Player
Ce spune Marcel Ciolacu despre declarațiile lui Dragoș Sprînceană
Premierul Marcel Ciolacu explică, într-un mesaj, pe pagina sa de Facebook, că pozițiile oficiale ale României sunt transmise întotdeauna prin canale instuționale, cum ar fi Președinția și Ministerul de Externe și că – citez – ‘’părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român’’.
Premierul se referă la afirmațiile făcute la Digi24 de Dragoș Sprînceană, om de afaceri stabilit în Statele Unite la care chiar Marcel Ciolacu a apelat pentru ca acesta să discute cu administrația Trump despre suspendarea programului Visa Waiver.
„Exact ce i-am spus administrației americane, i-am spus-o și domnului Ciolacu. Administrația americană trebuie să înțeleagă și să ignore un pic mesajele României pro-Ucraina și pro-Franța, deoarece avem un președinte interimar care nu va mai conta într-o lună și jumătate. Trebuie să așteptăm să avem o administrație stabilă în România și să reluăm legăturile bilaterale după aceste alegeri. Acesta e mesajul cel mai inteligent și care ajută România cel mai mult”, a declarat Dragoș Sprînceană.
Audio PlayerPremierul subliniază că nu există niciun emisar al lui Ciolacu, ci mai mulți români din diaspora cu care a vorbit în ultima perioadă pentru a deschide canale de comunicare cu Statele Unite.
Reacția oficială a Guvernului
Guvernul a transmis că își menține susținerea necondiționată față de Ucraina, prin prisma apartenenței României la NATO.
„Guvernul își menține prioritățile asumate de politică externă, ce derivă din statutul României de membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, precum și susținerea necondiționată față de Ucraina, poziție exprimată încă din primele zile de la izbucnirea războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.
De la începutul războiului, România a acordat țării vecine sprijin multidimensional, coordonat cu Aliații din cadrul NATO, cu partenerii europeni și internaționali și în permanentă cooperare cu instituții şi reprezentanți ai societății civile și ai comunităților locale, dar și cu agențiile specializate ale ONU (Organizația Internațională pentru Migrație, UNHCR, UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății, Programul Alimentar Mondial). Guvernul României a adoptat măsuri concrete de sprijinire a refugiaților ucraineni, asistență umanitară de urgență, în funcție de solicitările autorităților ucrainene. De asemenea, printr-un mecanism agreat împreună cu autoritățile ucrainene, România a facilitat tranzitul cerealelor din Ucraina. Împreună cu statele membre ale Uniunii Europene și cu partenerii internaționali, România este pregătită să susțină eforturile de reconstrucție a Ucrainei. Pozițiile oficiale ale României sunt transmise prin canale instituționale și diplomatice și stabilite în strânsă legătură cu Parlamentul, Administrația Prezidențială, Ministerul Afacerilor Externe și toate instituțiile implicate”, a transmis Guvernul.
Membru al Partidului Republican din SUA și sponsor al campaniei electorale a lui Donald Trump, Dragos Sprînceană insistă că nu e emisarul premierului, ci al României.
Audio Player„Nu sunt un emisar al domnului Ciolacu, sunt un emisar al României. Că le plac unor, că nu le plac, domnul Ciolacu e premier și reprezintă România, iar eu trebuie să ajut România indirect”, a mai spus Dragoș Sprînceană.
Prioritățile politicii externe românești rămân neschimbate, transmite premierul Marcel Ciolacu și îl contrazice pe Dragoș Sprînceană, care a afirmat că poziția sa față de Ucraina ar fi împărtășită și de prim-ministrul României.
Audio Player„Eu l-am întrebat personal pe domnul Ciolacu și mi-a spus opusul a ce spuneți dumneavoastră acum din partea dumnealui. De asta m-a și sunat personal pentru că își dorește o apropiere și o îmbunătățire a relațiilor cu SUA. Nu am discutat despre Ucraina, dar pur și simplu direcția SUA către Ucraina e oprirea războiului. Domnul Bolojan a declarat că va fi întotdeauna alături de Ucraina orice ar fi. Orice ar fi înseamnă că facem ce spune Franța”, a mai spus el.
Între timp, mai mulți candidați la prezidențiale îi cer premierului, fie demisia, fie renunțarea la emisarul special în Statele Unite. Marcel Ciolacu spunea vineri că decizia de a apela la diaspora românească pentru a purta discuții cu administrația Trump a fost luată împreună cu președintele interimar lie Bolojan. Europa Fm a solicitat un punct de vedere și din partea Administrației Prezidențiale și îl vom difuza imediat ce îl vom primi.
Sursă foto: Inquam/Mălina Norocea