În București, peste 100 de autobuze, tramvaie și troleibuze nu vor mai putea ieși pe traseu din cauza neregulilor constatate de comisarii de la Protecția Consumatorilor. După o lună și jumătate de la ultimele verificări, ANPC a revenit în control și au găsit mijloacele de transport în comun necurățate, uzate, cu scaune și mânere rupte. STB a declarat că peste 150 de angajați ai societății sunt implicațin zilnic în curățarea și dezinfectarea mijloacelor de transport în comun. Cât despre lipsa lipsa rampei pentru persoanele cu dizabilități, STB spune că problema este mai complexă pentru că unele dintre autovehicule sunt vechi și nu au fost prevăzute cu astfel de mecanism.
Mai mult, STB spune că activitatea de curățenie și igienizare este monitorizată prin intermediul unui grafic de sarcin care se află în cabina conducătorului de autobuz sau tramvai, dar orientat cu fața spre călători pentru a exista „transparență”.
STB a spus că se folosește o cantitate de aproximativ 5000 de litri de detergent pentru tot parcul circulant, iar curățenia se păstrează pentru puțin timp. Peste 150 de angajați ai STB fac zilnic curat și dezinfectează mijloacele de transport în comun.
STB, despre lipsa rampei pentru persoanele cu dizabilități
„Problema este mai complexă, având în vedere structura actuală a parcului circulant, care cuprinde şi mijloace de transport de generaţie mai veche, ce nu au fost dotate din fabricaţie cu astfel de facilităţi (rampe de acces)”, spun cei de la STB.
Compania mai sune că în strategia de modernizare a parcului de vehicule are în vedere ca toate vehiculele ce vor fi achiziţionate, precum şi cele care vor intra în programul de modernizare, să fie astfel configurate încât să asigure confortul tuturor călătorilor la urcare şi coborâre.
Foto: Inquam Photos / George Călin