Poliția Română reacţionează oficial în cazul șoferului cu numere de înmatriculare anti – PSD.
“Această situaţie este o premieră pentru ţara noastră şi din acest motiv am solicitat sprijinul partenerilor străini, prin intermediul canalelor de cooperare pe care le utilizăm constant în activitatea desfăşurată. Este o situaţie inedită pentru noi, astfel că, pentru o documentare corectă, s-au solicitat autorităţilor de aplicare a legii din Suedia lămuriri cu privire la situaţia juridică a autoturismului şi a cadrului legal aplicabil circulaţiei în afara teritoriului Suediei”, a declarat Directorul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională.
Comisarul şef Andrei Linţă a adăugat că autorităţile din Suedia au precizat că respectivele numere de înmatriculare sunt valabile pe teritoriul statului emitent şi nu pot fi folosite pe teritoriul altor state.
Poliţia Rutieră a mai anunţat că maşina cu plăcuţe împotriva PSD a fost oprită de patru ori în trafic de Poliţie, începând cu data de 17 iulie, atunci când a intrat în ţară pe la Vama Nădlac, dar abia acum autorităţile au avut toate răspunsurile din partea autorităţilor suedeze. Automobilul a fost oprit în trafic în ultimele două săptămâni pe raza a trei judeţe Hunedoara, Dolj, Olt şi apoi în Capitală.
“În momentul în care a intrat în ţară îndeplinea condiţiile. Ulterior, verificările le-am făcut noi”, a explicat şef director adjunct al Direcţiei Rutiere din Cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Marian Badea. Nu s-au luat măsuri împotriva şoferului care avea maşina înmatriculată în Suedia până acum, deoarece au așteptat clarificări de la autorităţile suedeze.
Primul răspuns a venit în data de 20 iulie, după care a urmat un schimb de informații.
După ce a primit un răspuns final de la autoritățile din Suedia prin Interpol, Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis către structurile teritoriale o circulară pentru oprirea șoferului, care s-a ales cu un dosar penal.
Dosarul se bazează pe o Convenție ONU din 1968, care stipula la momentul ratificării de către România (1980) că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componență neapărat și cifre. Polițiștii reclamau că utilizarea numărului folosit de mașina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenție, dat fiind că e format doar din litere.
Totuși, Convenția internațională pe care autoritățile române o invocă a fost modificată acum doi ani și ar permite inclusiv înmatricularea de acest tip. La cererea Belgiei, a fost acceptată tranzitarea țărilor semnatare și de mașinile care au numere formate doar din litere. Norma a intrat în vigoare pentru că nicio țară nu s-a opus timp de una an.
Polițiștii au părut, însă, luați prin surprindere când jurnaliștii le-au semnalat modificarea.
În replică, Poliția spune că ia în calcul varianta din 1980, când Convenția a fost ratificată de România.
Luni dimineață, cu puțin înainte de ora 6.00, Răzvan Ștefănescu a fost oprit de polițiști în București. În scurt timp, bărbatul a fost dus la audieri. De acolo, versiunile celor implicați au devenit contradictorii.
Bărbatul a reclamat că este supus unui abuz, precizând că a avut asupra sa două seturi de plăcuțe de înmatriculare – unele oficiale și altele personalizate, cum cere Poliția. Doar că, susține Răzvan Ștefănescu, ar fi intrat în țară cu cele personalizate, iar schimbarea lor l-ar aduce tot în ilegalitate.
Contactat de Europa FM, consilierul Ambasadei Suediei la București, Alexander Peyre Dutrey, a explicat că plăcuțele personalizate emise în Suedia sunt perfect legale, dar țara de destinație se poate împotrivi folosirii lor pe teritoriul său.
După deschiderea dosarului penal, reprezentanța diplomatică din Suedia nu a mai oferit însă niciun punct de vedere pe această temă.