Ministrul Educației are încredere că nu se va ajunge la grevă generală în învățământ, după ce profesorii au anunțat calendarul protestelor. Sindicatele din Educație cer indexarea anuală – prin lege – a salariilor cu rata inflației și plata orelor suplimentare. De asemenea, dascălii nu sunt de acord cu blocarea angajărilor și interzicerea cumulului pensie-salariu la stat.
Ligia Deca spune că va propune Ministerului de Finanțe o serie de măsuri cerute de sindicaliști
„În ceea ce privește Ordonanța de Urgență la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educației deja lucrăm la o serie de observații pe care să le înaintăm Ministerului Finanțelor și avem încredere că în discuția din cadrul guvernului lucrurile se vor rezolva. Avem nevoie să putem angaja, de exmplu, cei 1200 de consilieri aprobați prin Hotărârea de Guvern de la sfârșitul anului trecut, inclusiv pentru a combate violența în școli. Avem nevoie să facem angajările necesare cât anul școlar următor să înceapă în condiții bune, de aceea, considerăm că domeniul educației trebuie să fie un domeniu unde, având în vedere specificitatea, să avem niște excepții care să ne permită să continuăm în mod normal activitatea”, a spus Ligia Deca azi.
Amintim, sindicatele din Educație vor picheta mâine și miercuri sediul Guvernului, pe 10 mai anunță un marș de amploare în Capitală, iar din 22 mai amenință că vor declanșa greva generală.
Părinții nu sunt de acord cu înghețarea anului școlar
Eugen Ilea, vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar: „Poate, dacă vor face acest lucru la începutul anului școlar pe o mică perioadă se poate înțelege, dar în derularea anului școlar nu vom fi de acord și nu vom susține așa ceva. În rest, legat de resursa umană, de infrastructură – da, vom sprijini și vom fi alături de cadrele didactice și de sindicate”.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Școlile vor putea instala camere de supraveghere audio-video pentru siguranță | AUDIO