Ministerul Muncii vine cu o explicație în scandalul scăderii plăților individuale la Pilonul II în luna ianuarie. Din perspectiva Guvernului, de vină nu ar fi revoluția fiscală, ci angajatorii care nu au mărit salariile brute încă de la începutul anului.
Așa cum arătau toate calculele, inclusiv cele ale Guvernului, asumate voalat, contribuția individuală la Pilonul II de pensii a scăzut de la 1 ianuarie. Cei cu salariul minim pe economie au pierdut 2 lei, dar minusul se vede tot mai bine pe măsură ce veniturile sunt mai mari. La salariul mediu, de pildă, care e acum de 2300 de lei net, pierderea e de 20 de lei, chiar dacă angajatorul a trecut integral contribuțiile în brutul angajatului.
Zilele trecute, una dintre companiile private le-a trimis celor cărora le administrează pensiile prin Pilonul II informări care demonstrează diferențe, de la caz la caz mai mari sau mai mici, între anul trecut și anul acesta.
În replică, Ministerul Muncii arată spre angajatorii care nu au mărit încă salariile brute. „În situația în care angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului, contribuțiile pentru Pilonul II au înregistrat o scădere”, se arată în precizarea făcută publică.
De asemenea, Ministerul susține că „scăderea contribuțiilor la Pilonul II poate avea drept cauză reducerea veniturilor care constituie baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale.” Altfel spus, cei care câștigă din drepturi de autor sau din arendă nu mai plătesc CAS de la 1 ianuarie dacă au și salarii. La fel, pentru activitățile independente contribuțiile sociale s-au redus la minimum, deci și sumele virate la Pilonul II.
O scădere semnificativă apare și în dreptul celor care au luat prime sau bonusuri pentru care nu se plătește CAS.
Datele oficiale arătau la final de ianuarie că numai jumătate dintre angajatori majoraseră salariile brute – e vorba de stat și de cei care plătesc salariul minim pe economie. Chiar dacă numărul lor va crește, scăderea contribuției la Pilonul II, cu cel puțin 2 lei lunar, rămâne. În plus, se va simți pe termen lung, cel puțin în conturile celor cu venituri din activități independente.
Fostul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, ca și ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, asigurau la finalul anului trecut că nu vor fi diferențe. La fel de adevărat e că luau în calcul strict perspectiva statului, așadar a sumei virate pentru toți cei 4 milioane de contribuabili, și nu pe cea individuală.
În ianuarie 2018, Casa Națională de Pensii Publice a virată către Pilonul II 590.023.110 de lei, față de 493.368.390 de lei cât au însemnat plățile din ianuarie 2017. Și numărul contribuabililor a crescut însă cu 400.000 – de la 3.604.000 în ianiarie 2017 la 4.019.000 un an mai târziu.
Foto: Guvernul României