Update ora 19.42: Ministerul Afacerilor Externe transmite că se confirmă cetățenia română a unei persoane reținute în regiunea separatistă Abhazia din Georgia.
Reprezentanții MAE sunt în legătură cu familia cetățeanului român și continuă demersurile pentru a acorda asistența consulară necesară.
Ora 16.20
Ministerul de Externe anunță că s-a autosesizat în urma informațiilor difuzate de presa din Rusia în legătură cu reținerea unui cetățean român în regiunea separatistă Abhazia din Georgia și că au fost făcute toate demersurile pentru confirmarea cetățeniei.
Ambasada României din Georgia este în legătură cu autoritățile locale și cu Misiunea de monitorizare a UE în Georgia pentru a asigura asistența consulară necesară, dar până în avest moment nu a existat o solicitare de asistență.
În imaginile publicate de Serviciul Securității de Stat din Abhazia, regiune separatistă din nord-vestul Georgiei, apare un tânăr în timp ce coboară dintr-o dubă albă, este încătușat și însoțit de două persoane mascate care îl conduc la audieri. Agenția de presă rusă Ria Novosti susține că tânărul, pe nume David Cherci Adrian, a fost reținut pe motiv că ar fi colaborator al serviciilor secrete ucrainene și că urma să filmeze instalații militare cu ajutorul unei drone.
Bărbatul ar fi venit în Abhazia în scop turistic, dar ar fi fost în contact cu angajaţi ai Direcţiei Principale de Informaţii din Ucraina, se menționează în comunicatul Serviciului de Securitate din Abhazia.
Rusia a mai reținut până acum cetățeni din Occident pentru presupuse fapte de spionaj, deși nu au existat probe în acest sens.
Comunicatul MAE
Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat ca urmare a unor informații cu privire la reținerea pe teritoriul autoproclamatei republici Abhaze (teritoriu georgian ocupat temporar de Federația Rusă) a unui cetățean român. Au fost făcute demersuri în regim de urgență vizând confirmarea cetățeniei și a circumstanțelor reținerii pentru a se putea asigura asistența consulară necesară. Până la acest moment, nu a fost primită o solicitare de asistență.
MAE, prin intermediul Ambasadei României din Georgia, este în legătură cu autoritățile locale și cu Misiunea de Monitorizare a UE în Georgia pentru a asigura asistența consulară necesară.
(Foto: captură video SGB)