Confidenţialitate

Reacția lui Alexandru Rafila la cazul femeii din Neamț care a născut acasă prin cezariană după ce a fost operată de soțul ei cu instrumente cumpărate de pe internet | AUDIO

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu există nicio lege în România care să permită nașterile la domiciliu și pe viitor vor fi aduse clarificări în acest sens în legislație. Reacția ministrului vine după moartea unei femei din Piatra Neamț care a născut acasă asistată de o moașă. Între timp, o altă femeie, tot din Neamț, în vârstă de 34 de ani, a ajuns în stare gravă la spital. Femeia a născut acasă, prin cezariană, iar operația a fost făcută de soțul ei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Femeia de 34 de ani, aflată la a 5-a naștere, a născut acasă un băiețel de 4,7 kilograme. Operația a fost făcută de soțul ei, asistat de soacră, care ar fi cumpărat instrumentele necesare pentru cezariană de pe internet, după cum a spus pentru Pro TV, managerul Spitalului din Târgu Neamț, Alexandru Pătrașcu: „Din declarațiile pacientei, a fost executat de către soțul doamnei. S-au pregătit din timp făcând comandă de pe internet tot ce au nevoie pentru a executa procedura de cezariană la domiciliu. Pacienta împreună cu soțul au lucrat în străinătate ca asistenți medicali și au declarat că nu au încredere în sistemul medical din România”.

Pentru că suferise o hemoragie masivă, soțul femeii a sunat la 112 și aceasta a fost dusă cu ambulanța la spital, împreună cu nou-născutul. Femeia este acum internată la terapie intensivă.

În urmă cu câteva zile, a altă femeie din Piatra Neamț, de 42 de ani, a murit după ce a născut la domiciliu, asistată de moașă găsită pe internet.

„O să vedem dacă putem adapta legislația încât să fie mai clare prevederile, dar în mod evident ceea ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal”, a spus ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Medicii atrag atenția că nașterile la domiciliu pun în pericol atât viața mamei cât și pe a copilului. Ei amintesc că în țările europene în care au loc nașteri la domiciliu există protocoale speciale care stabilesc clar că nașterile sunt permise doar în anumite condiții la domiciliu, iar unitățile sanitare sunt anunțate pentru a putea interveni în timp util în caz de urgențe.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Craiova: O femeie a fost plasată sub control judiciar după ce polițiștii au descoperit că a traficat sexual, timp de 12 ani, o tânără din Dolj | AUDIO