Confidenţialitate

Reacția HORA la noile măsurile fiscale: O nouă taxare a băuturilor va afecta afacerile din domeniu | AUDIO

Ceea ce guvernanții au anunțat cu jumătate de gură, apoi au negat și ulterior au spus că e o variantă în lucru, se confirmă: Taxa pe Valoare Adăugată crește pentru unele bunuri și servicii. Între acestea – pentru livrarea de locuințe, inclusiv de locuințe sociale și instalarea de panouri fotovoltaice.

Reacția HORA la creșterea TVA pentru băuturile dulci

Crește TVA și pentru berea fără alcool și alimentele cu zahăr adăugat. Se introduce o așa-numită taxă pentru zahăr, o acciză pentru sucurile dulci. Iar Organizația HORA, ce reunește patronii din hoteluri și restaurante, reacționează. O nouă taxare a băuturilor va afecta afacerile din domeniu, spune Radu Savopol, membru în conducerea Organizației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cred că o să fie iar aceeași problemă cum a fost și la începutul anului: scăderi de vânzări pentru produsele care conțin zahăr, produsele îmbuteliate. Din ce știu eu, industria de răcoritoare a avut scăderi de 2 cifre, adică peste 10% scădere anul acesta din vânzări din cauza TVA-ului de 19%”, a spus Radu Savopol.

Patronii de restaurante, baruri și cafenele cer clarificări – și amintesc că de la 1 ianuarie când TVA-ul pentru sucurile îmbuteliate dulci a crescut la 19%, abia după 6 luni, mulți patroni s-au trezit că au de achitat TVA și pentru cafeaua și alte băuturi dulci preparate în localuri, nu doar pentru băuturile îmbuteliate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă dăm timpul un pic înapoi legea de anul trecut, Ordonanța 16 a fost destul de ambiguă și ne-am trezit că și produsele care se prepară în baruri și restaurante pe bază de cafea au fost modificate cu TVA de 19%. Sperăm să o lămurească cât mai bine și acum să nu ne trezim că una sunt băuturile îmbuteliate și una sunt băuturile preparate în bar. Nu au nicio legătură și sperăm că această acciză să fie foarte bine definită ca să nu ne trezim iar cu nu știu ce interpretări după 6 luni sau un an de zile în care lucrurile nu sunt foarte clare”, a mai spus Radu Savopol.

Mai multe măsuri vizează companiile mici

Scade, de la 500.000 de euro la 60.000 de euro pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor. Cum vor fi taxate acestea: se menține taxa de 1% pentru companiile care realizează venituri până în 60.000 euro și de 3% pentru cele care depășesc acest prag.

Patronatele ripostează: creșterea de la 1 la 3% pentru multe companii va însemna falimentul

Radu Savopol, membru în conducerea organizației patronale HORA spune că „HoReCa plătește 1% din cifra de afaceri, deci indiferent că 500 de mii sau 1 milion de euro se plătește 1% azi. 3% va fi destul de dificil. Sperăm sau speram ca nici 1 nici 3… să fi fost 2. Era ideal, totuși. Înțelegem că trebuiesc niște creșteri, dar 3 mi se pare foarte mult pentru industria HoReCa care e o industrie care în ultimii ani de zile a fost destul de afectată, pentru că cei care sunt până în 60.000 de euro eu cred că sunt foarte puțini acolo, cred că poate primele luni de activitate până ești plătitor de TVa și să ai un 1%. Deci cred că sunt foarte, foarte puține companii care joacă în palierul respectiv”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Multe companii spun că vor ajunge la pierderi și chiar faliment – spun patronatele, odată triplată taxa pe cifra de afaceri

„Noi am venit cu propunerea de a veni cu 2% din cifra de afaceri. Ar fi fost ideal gradual, să nu fie din primul an trecerea atât de bruscă. În industrie deja avem deja creșterea de 19% la băuturile cu zahăr și la cele pe bază de cafea care au crescut de la 1 ianuarie, au îngreunat activitatea societăților și cred că era bine totuși să se găsească nu numai pentru industria noastră, ci pentru toate industriile să nu fie o trecere bruscă la 3%. Cred că un 2% pentru minim un an de zile ar fi fost onorabil după care s-ar fi putut discuta de o creștere la 3%. Multe companii se vor închide sau vor intra pe minus”, a mai explicat Radu Savopol.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

TVA crește pentru unele bunuri și servicii

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 de metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu trece de 600.000 lei.

TVA crește de la 5% la 9% și pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.
În proiect se preciează: pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.

Proiectul propune trecerea de TVA de 9% la aplicarea cotei de 19 procente pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

Este introdusă o supra-taxă pentru băuturile cu zahăr. Acciza se va aplica pentru băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml – respectiv 40 lei/hl… și pentru băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl.

TVA rămâne de 5 procente pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste, vizite la muzee și în alte monumente, accesul în grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente cultural. TVA rămâne de 5 la sută și pentru livrarea de lemn de foc și energie termică.

Sursa foto: Unsplash

Citește și: Ministerul Finanţelor a publicat Proiectul de lege privind măsurile fiscale