Confidenţialitate

Reacția Dianei Șoșoacă după motivarea CCR privind interzicerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale | AUDIO | VIDEO

După ce Curtea Constituțională a motivat luni seară, 7 octombrie, decizia privind interzicerea candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidențiale, apreciind că aceasta se remarcă prin „promovarea unui discurs constant antidemocratic și antisemit”, Diana Șoșoacă s-a plâns în aceeași seară în Parlamentul European că statul de drept nu este respectat în România.

Diana Șoșoacă a spus luni seară în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, că decizia CCR este abuzivă. Ea a reluat în discursul ei narațiuni pe care le-a promovat și în pandemie –  cum ar fi „lupta împotriva botniței”, adică purtarea măștii în timpul crizei sanitare Covid.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vreau să vă aduc la cunoștință un caz extrem care se întâmplă de trei zile în România. Curtea Constituțională, pentru prima oară în istorie, mi-a anulat candidatura la președinția României nu pentru motive de constituționalitate, pentru că erau îndeplinite toate formele, ci pentru că am luptat împotriva vaccinării obligatorii, pentru că am luptat împotriva botniței din pandemie”, a declarat Diana Șoșoacă în Parlamentul European.

Într-un document de peste 20 de pagini, CCR a motivat decizia de interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă prin faptul că, „în calitate de candidat la funcția de Președinte al României, pune la îndoială și desconsideră obligația de respectare a Constituției prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanții esențiale ale valorilor și opțiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE și al NATO”.

Judecătorii CCR au mai enunțat că „îndemnul la nerespectarea valorilor fundamentale ale Constituției reprezintă un atac frontal la ideile și principiile democratice și la ordinea constituțională”.

„Motivarea Curții Constituționale în cazul doamnei Șoșoacă întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR”, a fost reacția premierului României – Marcel Ciolacu.

Citește aici: Reacția lui Marcel Ciolacu la motivarea CCR privind decizia de interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale 2024: „Întărește discuția privind necesitatea unei ample reforme a CCR”

O reacție imediată a apărut și din partea președintelui PNL, Nicolae Ciucă, care a anunțat că rupe coaliția de guvernare cu PSD.

Acesta susține că decizia CCR prin care i-a fost interzisă candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale pune „un mare semn de întrebare privind democrația din România”.

Citește aici: Nicolae Ciucă anunță ruperea Coaliției de guvernare cu PSD | VIDEO

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Motivare CCR: Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă, în calitate de candidat la funcția de Președinte al României, pune la îndoială și desconsideră obligația de respectare a Constituției prin discursul său public