Confidenţialitate

Reacția Declic la amânarea procesului Dosarului 10 August: Am văzut la Tribunalul Militar mai multe încercări de tergiversare | AUDIO

Curtea Militară de Apel București a amânat procesul 10 August pe 3 octombrie. Motivul: 20 de victime au fost citate la adrese greșite, iar procedura de citare în cazul lor trebuie reluată. Instanța urmează să confirme începerea judecății pe fond în dosar.

Reprezentantul Declic, Cătălina Hopârteanu: „Avocatul comunității Declic este prezent la fiecare termen al Dosarului 10 August, tocmai pentru a încerca să blocheze orice tergiversare din partea șefilor jandarmilor”

„Înțelegem că a fost vorba strict de acte de procedură, că 20 de părți vătămate și-au schimbat adresele de domiciliu. Ne bucurăm că instanța a dat un termen de doar două săptămâni, însă nu putem să nu ne gândim că timpul trece și ne apropiem cu pași repezi de prescrierea faptelor. În 2026.

De aceea, sperăm ca dosarul să iasă cât mai repede din camera preliminară. Și, de altfel, avocatul comunității Declic este prezent la fiecare termen al Dosarului 10 August, tocmai pentru a încerca să blocheze orice tergiversare din partea șefilor jandarmilor”, a spus reprezentantul Declic, Cătălina Hopârteanu

Am văzut mai multe încercări de amânare – spune Cătălina Hopârteanu, reprezentantul Declic

„Am văzut, de altfel, la Tribunalul Militar mai multe încercări de tergiversare printre care cereri foarte lungi de amânare pentru a vedea imaginile din 10 august 2018, imagini pe care le-a văzut o țară întreagă la televiziuni. Șefii Jandarmeriei, care au dat atunci ordin ca oamenii pașnici, protestatarii din Piața Victoriei să fie bătuți și gazați, au avut nevoie de timp pentru acele imagini. Evident, ca să tragă de timp și să se apropie prescrierea faptelor de care ei sunt acuzați”, a mai spus Cătălina Hopârteanu, reprezentantul Declic.

În 10 august 2018, în timpul așa-numitului protest al diasporei, din Piața Victoriei, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în încercarea de a opri asaltul asupra justiției.

La finalul zilei, jandarmii au intervenit în forță pentru împrăștierea manifestanților, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar peste 300 de participanți la uriașul protest cer daune morale și materiale în acest caz.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dosarul „10 August”, amânat pentru 3 octombrie 2024 | AUDIO