Comisia Europeană cere respectarea suveranităţii statelor membre ale UE şi a susţinut că Groenlanda, insula arctică autonomă dependentă de Danemarca, este protejată de apărarea colectivă a Uniunii. Afirmațiile vin în contextul declarației de război făcută de Donald Trump. „Uniunea Europeană nu va tolera atacuri asupra granițelor sale” – a venit si răspunsul Franței. Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurse naturale importante.
Comisia Europeană invocă articolul 42 din tratatul UE care face referire la solidaritatea ţărilor membre în materie de apărare atunci când una dintre ele este ţinta unui atac armat. Este un articol similar articolului 5 al tratatului NATO.
Reacții au venit și din Franța. Ministrul francez de Externe Jean-Noel Barrot afirmă că blocul comunitar nu va lăsa alte state să îi atace granițele suverane, făcând referire la faptul că insula arctică face parte din Danemarca de peste 600 de ani.
Ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot: „Dar am intrat într-o perioadă în care doar cei mai puternici vor supraviețui, atunci răspunsul meu este da”
„În cazul în care mă întrebați dacă eu cred că Statele Unite vor invada Groenlanda, răspunsul meu este nu. Dar dacă am intrat într-o perioadă în care doar cei mai puternici vor supraviețui, atunci răspunsul meu este da. În mod evident, nu există nicio perspectivă ca Uniunea Europeană să lase alte state să îi atace granițele suverane, indiferent cine sunt acestea. Suntem un continent puternic”, spus Barrot într-un interviu pentru France Inter.
Și Germania a declarat, prin vocea unui purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, că susţine principiul internaţional conform căruia frontierele nu trebuie să fie mutate prin forţă.
Amintim, preşedintele ales Donald Trump a declarat că nu exclude folosirea forței armate pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama şi a Groenlandei în al doilea său mandat.
Declarații controversate au fost făcute de Donald Trump și la adresa Canadei. Acesta a amenințat că va folosi „forţa economică” împotriva statului vecin, după ce a afirmat că este în interesul acestui aliat al Statelor Unite să devină „al 51-lea stat” american.
Sursa foto: Shutterstock