Polițele RCA vor putea fi plătite și în rate, iar cei care nu folosesc mașina vor avea dreptul de a solicita suspendarea asigurării. Așa prevede noua lege a RCA, aprobată ieri de Senat, în calitate de primă cameră sesizată. Parlamentarii au majorat amenzile pentru șoferii care circulă fără RCA sau cei care se urcă la volan și atunci când au asigurarea suspendată.
După protestele transportatorilor și fermierilor din ianuarie, legea RCA a fost modificată în Parlament astfel încât să fie permisă și plata în rate lunare a polițelor, dar și întreruperea asigurării pe o perioadă de cel puțin o lună și până la încetarea contractului cel mult, fără a depăși însă această dată.
Măsurile au fost amintite la dezbaterile din comisia economică din Senat de șeful Autorității pentru Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu.
ASF vrea ca firmele de asigurări să fie monitorizare prin aplicații digitale pentru a fi evitate alte falimente care să ducă la explozia prețurilor pentru RCA
„Asigurații vor avea posibilitatea să întrerupă aplicabilitatea efectului poliței RCA, cu un atribut extrem de util pentru zona transportatorilor care au activitate sezonieră. Vom putea, de asemenea, introduce un sistem de monitorizare electronică, la fel cum se întâmplă astăzi cu rovinieta”, a declarat șeful Autorității pentru Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu.
În ședința de plen, proiectul a fost aprobat fără dezbatere, însă în comisie au trecut mai multe amendamente. Unul dintre aceșteaa: șoferii asigurați să-și poată plăti singuri reparația în avans și apoi să deconteze banii. Totul în limita a 400 de euro, echivalentul 2000 de lei.
Firmele de asigurări care nu respectă acest lucru riscă o amendă de 1% din cifra de afaceri înregistrată în anul financiar anterior.
„Ți s-a spart o oglindă, ți s-a zgâriat o aripă, o poți face în regie proprie, sigur, dacă valoarea reparației este în cuantumul acestei sume”, a declarat senatorul PSD, Daniel Zamfir.
Noua lege a RCA majorează și amenzile pentru șoferii care circulă fără asigurare, cei prinși la volan pe durata suspendării poliției și cei care nu și-au imobilizat mașina într-un spațiu privat după ce au solicitat întreruperea asigurării. Amenzile sunt între 2000 și 15.000 de lei, în funcție de tipul de vehicul și scad la jumătate dacă sunt plătite în cel mult 15 zile.
Proiectul de lege va merge la Camera Deputaților pentru vot final.
Sursa foto: Shutterstock