Stimulente pentru persoanele care se vaccinează anti-COVID și tombole cu premii, doar așa ar putea crește numărul persoanelor vaccinate în România – consideră Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică.
Până acum, în România, s-au vaccinat sub 5 milioane de persoane cu ambele doze. Am ajuns de la un record, în luna mai, de 119 mii de români vacinați, într-o zi, la cel mult 15 mii de oameni imunizați zilnic, în ultima perioadă.
Dacă li se oferă anumite avantaje mulți vor fi convinși să se vaccineze – consideră profesorul Răzvan Cherecheș:
”Practic, am intrat pe zona de sceptici și oameni care au rețineri. Aici, abordarea trebuie să fie fundamental diferită. O abordare care ar fi funcționat ar fi fost cu utilizarea de stimulente și facilități suplimentare generate pentru cei vaccinați. În momentul de față, care sunt facilitățile pe care le ai dacă ești vaccinat? Călătoriile în străinătate, treci mai ușpr prin filtre, dar un procent semnificativ din populația României nu călătorește în străinătate și trebuie să li se ofere și lor niște facilități, fie că vorbim de intrarea la festivaluri și acces la restaurante și mergând până la tombole care se puteau face în fiecare săptămână, cu premii extrem de generoase”.
În prezent, România este la coada clasamentului în Uniunea Europeană, cu puțin peste 30 la sută din populație vaccinată. Doar vecinii bulgari stau mai prost decât noi.
Cum se explică acest lucru, din moment ce România a avut un start bun al campaniei de vaccinare? Lipsa de educație a populației și o companie de vaccinare slabă, cu metode învechite de convingere a populației, răspunde profesorul de sănătate publică, Răzvan Cherecheș. El spune că Guvernul nu a învins pandemia:
”Guvernul mi se pare că are o abordare tip ”gândire magică”. Din momentul ce totul e ok, ne dorim ca totul să fie ok la toamnă. E ca și cum ai zice: sperăm să avem o iarnă în care să nu ningă pentru că nu ne ocupăm de achiziționarea de materiale antiderapante. Totul din jurul nostru ne spune că vom avea un val 4 și cu toate acestea noi continuăm să insistăm cu mesaje de genul: am învins pandemia. Nu am învins nimic. Suntem într-o pauză. În momentul în care vremea se va răci, copiii vor reveni la școală, vom avea, din nou, o creștere a numărului de cazuri”.
Pe categorii de vârstă, cel mai mare procentaj al nevaccinaților este la copiii cu vârsta între 12 și 15 ani: 97 la sută, urmează tinerii cu vârsta între 16 și 19 ani și persoanele care au trecut de 80 de ani.