Confidenţialitate

Răzvan Cherecheș: În toamnă vom avea valul 4 al pandemiei | AUDIO

În toamnă vom avea un val 4 al virusului SARS COV 2, spune profesorul de sănătate publică, Răzvan Cherecheș, în DEȘTEPTAREA, la Europa FM.

Profesorul Răzvan Cherecheș nu crede că, ținând cont de ritmul actual al vaccinării, în septembrie vom avea 70% din populație vaccinată pentru a atinge imunitatea colectivă, așa cum speră autoritățile.

”Toamna viitoare, indiferent de ce facem noi peste vara asta, vom avea un val 4, pentru că toamna viitoare va începe să crească din nou rata de transmitere, în momentul în care reintrăm în case, petrecem mai mult timp înăuntru, în spații care nu vor fi la fel de bine ventilate ca spațiul exterior. În momentul acela începe din nou să crească numărul de cazuri pe secțiile de terapie intensivă, atunci va fi un nou entuziasm regăsit pentru vaccinare și eu cred că în primăvara anului viitor vom reuși să ajungem la 70%”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Danemarca  a renunțat să mai vaccineze populația cu serul AstraZeneca. Răvan Chereches explică motivul:

”Țările care au luat decizia să suspende AstraZeneca s ebazează pe Pfizer și Moderna, cum e Danemarca. danemarca imunizează în fiecare zi 8% din populația țării. Își permit să amâne și să prelungească perioada în care fac vaccinarea pentru că sistemul de testare epidemiologic e extrem de bine pus la punct”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit datelor oficiale, in topul țărilor UE,  România se clasează pe locul 4 la persoane vaccinate cu ambele doze: aproape 1 milion 500 de mii de persoane și pe locul 7 la  totalul de doze administrate.

”Prin comparație, șansele pentru persoane nevaccinate să se infecteze și să moară de Covid 19 sunt de 200 de ori mai mari decât șansele ca o persoană vaccinată să dezvolte tromboză. Mai mult, persoanele care au murit de tromboză au fost într-o perioadă în care nu se știa exact că s-ar putea să fie efecte adverse vaccinării, încă nu se cunoșteau exact semnele trombozelor. În momentul de față știm exact care sunt semnele, care sunt simptomele, există măsuri concrete de tratament și riscul este extraordinar de mic”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totuși, în România, deja datele arată că scade interesul pentru vaccinare, nu doar cu serul Astra Zeneca. Sunt peste 16 mii de locuri libere cu serul Pfizer în centre de vaccinare fără liste de așteptare, și peste 5 mii de locuri disponibile cu serul de la Moderna.