Confidenţialitate

Răzvan Cherecheș, despre evoluția COVID-19: Vom depăși 10.000 lejer, într-o săptămână, două | VIDEO

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai, şi jurnalistul de investigaţii Cătălin Tolontan, redactor-şef Libertateaau venit la Piața Victoriei pentru a discuta, alături de Alice Iacobescu, despre ce mai este de făcut pentru a stopa creșterea alarmantă a cazurilor de coronavirus din România.

O problemă majoră în gestionarea pandemiei este legată de raportările zilnice, au spus invitații la Piața Victoriei. Mai exact, autoritățile refuză să publice proporția testelor COVID-19 pozitive, din cele făcute la cerere.

„Prin vocea experților, din momentul declanșării pandemiei, publicațiile de afară au avertizat că toate țările vor avea probleme cu cifrele. (…) La noi, însă, avem și foarte multă incompetență, oameni care pur și simplu nu înțeleg ceea ce fac”, a afirmat Cătălin Tolontan.

În plus, Răzvan Cherecheș susține că județele care nu au raportate prea multe cazuri oficiale sunt, de fapt, cele mai periculoase:

„Ținând cont de faptul că avem toate acele județe verzi care, după părerea mea sunt toate pe roșu (…) ar trebui să ia măsuri de pe acum. Județele verzi sunt niște bombe în care se tot înmulțesc numărul de cazuri, vom depăși 10.000 lejer într-o săptămână, două. (…) Până acum, la noi abordarea a fost «a nins azi-noapte, deci azi ar trebui să facem achiziții pentru deszăpezire».”

Profesorul de sănătate publică a dat exemplul Slovaciei ca abordare eficientă, care, în weekendul trecut, a testat peste jumătate din populație. La noi în schimb, anul acesta, capacitatea de testare a crescut insignifiant, a mai spus Răzvan Cherecheș la Piața Victoriei, care a adăugat că și-a oferit serviciile autorităților locale, dar a fost refuzat.

A fost adus în discuție și subiectul imunizării colective care, în opinia lui Răzvan Cherecheș, nu poate fi făcută în acest caz:

„Teoria imunității colective e o teorie, noi până acum nu am avut în istorie un caz în care să obținem o imunitate de grup într-o societate deschisă. (…) Cu o boală de acest tip, e imposibil să ajungi în mod natural la o imunitate de grup.”

Astfel, statul nu are prea multe opțiuni atunci când vine vorba de a gestiona corect infecția cu virusul SARS CoV-2. În schimb, măsura limitării deplasării pe timp de noapte ar fi una bună, susține Cătălin Tolontan:

„Conform studiilor, e foarte important că oamenii nu se mai duc la terase, nu se mai duc acasă unii la alții. (…) Acum facem prea puțin și prea târziu.”

Cât despre închiderea școlilor în detrimentul teraselor, Cătălin Tolontan a vorbit despre măsurile adoptate de alte state, care au decis să păstreze deschise școlile, chiar dacă au aplicat măsuri mai dure decât cele de la noi:

„Au văzut că școlile nu sunt un factor de răspândire a bolii, raportat la beneficiul social pe care îl au școlile. (…) Dacă ne uităm la alte țări au limitat deplasările, au închis restaurantele, nu au închis școlile.”

La noi, în schimb, politicienii s-au concentrat mai degrabă pe aruncarea vinei dintr-o tabără în cealaltă, în loc să se concentreze pe măsuri eficiente, este de părere coordonatorul Libertatea:

„Au politizat pandemia, ăia răi nu se protejează și ăia răi ne împiedică să luăm măsuri. (…) Cred că resimțim ceea ce simt și oamenii, nu se vorbește omenește cu noi.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: