Confidenţialitate

Războiul din Ucraina, în cea de-a 20-a zi: Noi bombardamente, peste noapte, la Harkov | VIDEO

Ostilitățile pe frontul de război din Ucraina au intrat, marți, în cea de-a 20-a zi.

Noi bombardamente au lovit orașul Harkov, devenit o ruină.

9 decese au fost raportate după ce două rachete au distrus, luni, un turn de televiziune în apropiere de localitatea vestică Rivne.

Trupele de ocupație au bombardat, luni, un bloc de 9 etaje dintr-un cartier al capitalei Kiev, ucigând o persoană. Salvatorii au reușit să evacueze din imobol mai mult de 60 de locatari.

Tot în apropiere de Kiev, un jurnalist britanic al Fox News a fost rănit şi internat.

Potrivit ministerului ucrainean al Internelor, trupe ale liderului cecen, Ramzan Kadîrov, ar fi plănuit să ia cu asalt un orfelinat din regiunea capitalei.

Tiruri de artilerie au vizat și orașul Mykolaiv, sub asalt din mai multe părți.

La Mariupol, a murit gravida fotografiată pe o targă cărată de voluntari în timpul bombardamentelor ce au vizat o maternitate. Nici bebelușul acesteia nu a supraviețuit, a declarat medicul care îngrijea pe cei doi. Imaginea surprinsă de un jurnalist de la Associated Press, săptămâna trecută, a devenit simbolică pentru ororile la care sunt supuși civilii ucraineni.

Autoritățile din Mariupol spun că bilanțul victimelor depășește 2.000 de morți.

Pe un coridor umanitar, 160 de vehicule au putut părăsit portul, asediat de ruși.

Întreruptă luni, a patra rundă de negocieri dintre părțile beligerante va continua marți prin videoconferință. Pauza tehnică a fost convenită pentru clarificarea unor definiţii de termeni.

Ucrainenii le cer rușilor un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor.

Kremlinul insistă pe un statut de neutralitate al Ucrainei, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste din Donbas.

În ciuda tratativelor de pace, armata rusă nu exclude lansarea de asalturi pentru a prelua controlul total asupra marilor oraşe ucrainene.

Totuși, un apropiat al președintelui Vladimir Putin a admis că operaţiunea din teren nu se desfăşoară pe cât de repede s-ar fi dorit. Șeful Gărzii Naţionale a Federaţiei Ruse, Viktor Zolotov, a dat vina pe ceea ce a numit “rezistența naționaliștilor” ucraineni, așa cum este descris regimul de la Kiev.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga va pronunţa, miercuri, verdictul său în procedura lansată de Kiev, cerând celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să înceteze invazia.

S-a viralizat pe internet momentul în care o jurnalistă de la televiziunea rusă Pervîi Kanal a protestat în direct, afișând un mesaj anti-război și anti-propagandă. Transmisiunea a fost întreruptă brusc, iar tânăra Marina Ovsyannikova a fost arestată.

Șeful Federaţiei Internaţionale de Şah s-a alăturat vocilor care condamnă invazia din Ucraina. În trecut, Arkadi Dvorkovici a fost adjunct în guvernul de la Moscova. În urmă cu două săptămâni, federaţia a interzis şahiştilor ruşi să concureze sub propriul drapel.

În plan economic, Rusia a decretat îngheţarea temporară a exporturilor de zahăr, grâu şi porumb.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a avertizat că actualul conflict armat riscă să genereze un “uragan al foametei” în mai multe ţări.

Potrivit lui Antonio Guterres, din cauza blocajului din producţia agricolă din Ucraina, prelungirea conflictului armat va semăna “seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume”.

Preţurile cerealelor le-au depăşit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe şi de la revoltele foametei din perioada 2007-2008.

Traiul zilnic este tot mai scump de la o lună la alta, după cum confirmă datele statistice.