Bombardamentele ruse au continuat în Ucraina în noaptea de luni spre marți, fiind lovite zone rezidențiale, în special din Harkov. Bilanțul celei de-a cincea zile de război se ridică la zeci de morți și sute de răniți.
Update 16.13 Ucraina discută cu aliații pentru a primi ajutor la nivel de securitate aeriană. „Să ne ajute cu tot ce ne pot ajuta acum”, a transmis Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.
Update 15.33 Ministerul Apărării din Rusia a transmis o avertizare prin care spune că se pregătește să lovească mai multe ținte din Kiev. În comunicatul transmis marți, Kremlinul spune că forțele militare se pregătesc să lanseze „lovituri de precizie înaltă” împotriva „centrelor tehnologice ale Serviciului de Securitate ucrainean și centrul PsyOps (Operațiuni Psihologice n.r.) din Kiev”.
Update 14.43 A doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina ar putea avea loc miercuri, 2 martie, transmite agenția de presă ucraineană Unian.
Update 14.12 Zeleski, discurs în Parlamentul European. „Fiecare piață va fi o piață a Libertății. Nimeni nu ne va înfrânge. Dorința noastră: copiii să ne trăiască. Este un lucru firesc, întrucât ieri au murit 16 copii. Și, din nou, Putin va spune că a fost un fel de operațiune. Unde lucrează copiii noștri, ce tancuri conduc? Dragi oameni, poporul nostru este foarte motivat, noi luptăm pentru drepturile noastre, pentru libertate, pentru viață și acum pentru supraviețuire. Luptăm pentru a fi membri egali în Europa. Cu noi, UE va fi mai puternică. Ne vom dovedi puterea. Dovediți că sunteți cu noi, dovediți că sunteți europeni, iar viața va învinge în fața morții, iar lumina va învinge în fața întunericului. Glorie Ucrainei.”
Update 13.30 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că aproape 3.200 de paturi au fost pregătite în România pentru răniții din Ucraina, fie că este vorba de civili sau militari. Citiți declarațiile ministrului Rafila aici.
Update 13.10 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat în cadrul Conferinței pentru Dezarmare organizat în Elveția că este timpul pentru ca armele nucleare ale Statelor Unite „să plece acasă”. În timpul discursului diplomatului rus, avut prin teleconferință, mai mulți ambasadori, printre care cei din Ucraina, UE, SUA, Canada și Australia, au părăsit sala dezbaterilor.
The moment dozens of diplomats from the European Union and United States walked out of a speech by Russian Foreign Minister Sergei Lavrov during the annual U.N. Human Rights Council session, nearly a week since Moscow unleashed its war on Ukraine https://t.co/zxXq0rUNHF pic.twitter.com/Lni6gjApio
— Reuters (@Reuters) March 1, 2022
Update 12.51 Volodimir Zelenski se va adresa plenului Parlamentului European în cadrul dezbaterii privind invadarea Ucrainei de către Rusia. Intervenția va avea loc la ora 12.30 (13.30 ora României).
Update 11.51 Unul dintre voluntarii care ajută cu traducerea în vama Siret spune că mulți dintre cei care ajung în România au fost nevoiți să dea șpagă vameșilor din Ucraina pentru a trece în țara noastră. Citiți reportajul Europa FM pe acest subiect aici.
Update 11.48 Oficiali militari ucraineni spun că, de la începutul invaziei, 5.710 soldați ruși au murit în urma ripostei lansată de Kiev împotriva trupelor invadatoare, potrivit BBC.
Update 11.02 Președintele din Belarus, Alexander Lukashenko, a declarat că armata țării sale nu se va alătura trupelor rusești în invadarea Ucrainei, notează BBC. „Nu intenționăm să luăm parte din această operațiune specială în Ucraina în viitor. Nu este nevoie ca acest lucru să se întâmple”, a spus Lukashenko.
Update 10.57 Președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care, pe durata instituirii legii marțiale, cetățenii străini care vor să se alăture armatei ucrainene nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în țara vecină. Excepție fac cetățenii din Rusia și Belarus, potrivit agenției de presă Unian.
Update 9.42 Rusia are în acest moment 75% din armata sa detașată în ucraina, spune Jack Watling, cercetător în război și științe militare din cadrul Institutului Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie, citat de BBC.
Update 9.00 Piața Centrală din Kharkiv (Harkov) a fost ținta unui atac din partea armatei ruse în jurul orei 8.00. O rachetă a lovit zona în care se află și o clădire guvernamentală.
Missile attack on the Kharkiv regional administration, Sumska 64. Grad shelling at residential areas. Putin now in total war with Ukraine. pic.twitter.com/eXyfA4E4YI
— Maria Avdeeva (@maria_avdv) March 1, 2022
⚡ #BreakingNews
City centre of Kharkov
😢#Kyiv#BREAKING#Kiev #Ukraine #UkraineRussiaCrisis #Russian #Crimea #Belarus #UkraineRussia pic.twitter.com/zHCq6pqQYs— !!– YO YO –!! (@NiSGill) March 1, 2022
#Kharkiv, Kholodna Gora district (date/time unclear)
📸: Kyiv Village / Telegram#StopRussia #StopPutin pic.twitter.com/A1OTQJULmJ
— katie (@probablyreadit) March 1, 2022
De la invazia rușilor, joia trecută, au fost ucişi peste 350 de civili, între care 16 copii, potrivit autorităților ucrainene.
Noi explozii puternice au fost auzite la marginea capitalei Kiev, în apropierea căreia se află o coloană de blindate care se întinde pe mai multe zeci de kilometri.
Forţele armate ruse se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina. Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică şi-a reiterat “profunda preocupare” în legătură cu această situație. Pentru moment, cele şase reactoare ale centrale din Zaporojie sunt “în siguranţă”, potrivit datelor furnizate de autorităţile ucrainene.
Orașul sudic Herson este sub asalt. În schimb, ocupat a fost portul Berdyansk, de la Marea Azov.
Rezistența ucraineană a provocat victime în rândul în rândul invadatorilor.
Tuesday’s Guardian: “Russia’s deadly raids defy sanctions and peace talks” #BBCPapers #TomorrowsPapersToday https://t.co/7FuHsAa3Vz pic.twitter.com/kmaoQyBqZT
— BBC News (UK) (@BBCNews) February 28, 2022
Prima rundă de negocieri pentru un armistițiu între Rusia și Ucraina s-a încheiat luni seară, după 7 ore, fără concluzii. Ambele delegații vor reveni la masa tratativelor după consultări pe care le vor avea cu administrațiile de la Moscova și Kiev.
La New York, unde Statuia Libertății a fost îmbrăcată în culorile Ucrainei, sesiunea de urgenţă a Adunării Generale a Organizației Națiunilor a început, luni seară, cu un apel la un armistiţiu imediat. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca militarii revină în cazărmi, iar civilii să fie protejaţi. “Suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei trebuie respectate”, a adăugat el.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a susținut că armata ucraineană este responsabilă pentru situaţia actuală, întrucât a persecutat populația din regiunile separatiste în ultimii ani.
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a avut o nouă rundă de discuții, luni seară, în format restrâns, alături de lideri ai Uniunii Europene şi NATO, premierii Marii Britanii şi Canadei, cancelarul Germaniei şi preşedinţii Franţei, Poloniei şi României.
În intervenția sa, Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ţării noastre să aibă calitatea de centru de distribuţie a asistenţei umanitare pentru Ucraina, valorificând poziţia sa de stat vecin cu cea mai lungă frontieră.
Criza ucraineană va fi analizată, marți, într-o nouă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării la Palatul Cotroceni.
Primii militari francezi din Forţa de răspuns a Alianței Nord-Atlantice au ajuns în România, luni seară, la Baza Aeriană din localitatea constănțeană Mihail Kogălniceanu.
Ministrul Apărării a precizat că alţi militari şi mijloace tehnice, parte a acestei forţe, vor sosi în zilele următoare în ţara noastră. Într-un mesaj online, Vasile Dîncu a subliniat că este pentru prima dată când NATO activează aceste forţe de reacţie rapidă, cu rol de apărare a flancului estic și descurajare a Rusiei.
Sursa foto: Screenshot Facebook / Володимир Зеленський