În ciuda bombardamentelor intense, cele mai multe orașe ucrainene rezistă în fața asaltului armatei ruse. Operațiunea armată „chirurgicală” plănuită de Rusia lui Vladimir Putin se dovedește mult mai dificilă în teren.
Update 15.40 În cadrul unei convorbiri telefonice de 90 de minute, Vladimir Putin i-a spus omologului său frances, Emmanuel Macron, că scopul invaziei în Ucraina, respectiv „demilitarizarea și statutul neutru” va fi atins.
Update 15.32 Delegația Ucrainei speră să obțină în urma negocierilor de joi crearea unor coridoare umanitare în zonele ocupate de armata rusă, spune Davyd Arakhamia, unul dintre negociatorii Kievului, potrivit BBC.
Update 14.06 Delegația ucraineană a pornit spre locul negocierilor cu tabăra Kremlinului. Discuțiile vor avea loc undeva în regiunea Brest din Belarus și reprezintă a doua încercare de a se ajunge la un compromis.
The #Ukrainian delegation flew to #Belarus for negotiations with the #Russian delegation. pic.twitter.com/Sgzp0vTBKz
— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022
Update 13.41 Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina anunță că a trecut de la modul defensiv la contraofensivă, notează compania de știri Nexta pe Twitter.
Update 13.32 Președintele SUA, Joe Biden, a cerut Congresului Statelor Unite aprobarea unui ajutor de 10 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, scrie The Washington Post.
Update 12.48 Curtea Penală Internațională de la Haga a început strângerea imediată a dovezilor ce vizează posibile crime de război comise în Ucraina, notează BBC. Procurorul șef Karim Khan spune că ancheta vizează presupuse crime de război, crime împotriva umanității și genocid și va curprinde inclusiv anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia, din 2014.
Update 11.58 Șeful delegației ruse însărcinate să negocieze cu Ucraina spune că discuțiile ar putea începe joi la ora 15.00, transmite agenția de știri Unian pe canalul de Telegram.
Update 11.10 Volodimir Zelenski, un nou discurs pentru poporul ucrainean, cu trimitere la Vladimir Putin: „Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Au eșuat. Am trecut printr-atâtea! Și dacă cineva crede că, după ce am trecut cu bine prin toate astea, ucrainenii se vor speria, vor fi înfrânți sau vor renunța, înseamnă că nu știe nimic despre Ucraina. Și nu are ce căuta în Ucraina.”
Update 10.58 Vyacheslav Volodin, conducătorul Dumei de Stat din Rusia, spune că, dacă Moscova nu invada Ucraina, forțele NATO ar fi declanșat o operațiune imediată: „Dacă nu începeam operațiunea, literalmente în ziua următoare NATO ar fi început o operațiune, dar doar cu ajutorul neo-naziștilor din Ucraina. Am reușit, ceea ce înseamnă că am salvat sute de mii de vieți.
Update 10.47 Copiii din Rusia vor fi învățați, printr-o lecție virtuală, „de ce misiunea de eliberare din Ucraina este o necesitate”, notează BBC. Lecțiile au loc joi, la ora 12.00, ora Moscovei. Telespectatorii vor fi învățați și despre „pericolul reprezentat de NATO” , dar și „de ce Rusia a luat apărarea civililor din Republicile Populare Donetsk și Lihansk”, potrivit unei declarații postate pe contul de socializare al Ministerului Educației rus.
Update 9.44 Compania Națională de Transport Feroviar din Ucraina pune la dispoziția ucrainenilor trenuri gratuite pentru a pleca din estul și sudul țării spre zone din vest, informează agenția de știri Unian.
Update 9.30 Comitetul Paralimpic Internațional a decis excluderea sportivilor din Rusia și Belarus din cadrul Olimpiadei Paralimpice, notează BBC. Aceștia nu vor putea participa la competiție nici sub steag neutru, potrivit Nexta.
Pagubele sunt tot mai însemnate, iar bilanțul victimelor crește de la o zi la alta. Autoritățile ucrainene susțin că peste 2.000 de civili au fost omorâți.
Procurorul Curții Penale Internaționale a confirmat deschiderea unei anchete pentru crime de război comise de Rusia.
La Harkov a fost ucis un membru al misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Luptele continuă și în porturile de la Marea Azov. Primarul din Mariupol a anunţat că oraşul a rămas fără rezerve de apă, iar evacuarea civililor este blocată.
Herson, port strategic la Marea Neagră, a fost cucerit.
Rușii concentrează tot mai multe trupe lângă Kiev, pentru asaltul final asupra capitalei, a declarat primarul Vitali Kliciko. Totuși, avansul coloanei de blindate a fost blocat din cauza lipsei de alimente şi combustibil.
Compania feroviară de stat a Ucrainei a raportat un atac aerian asupra gării din sudul Kievului, unde erau evacuaţi mii de femei şi copii. Edificiul a suferit pagube minore, iar trenurile au continuat să circule.
O tentativă de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski a fost dejucată. Planul urma să fie îndeplinit de o grupare de elită cecenă, ai cărei membri au fost lichidați.
Liderul de la Kiev consideră că soldații ruși trimiși pe front în Ucraina “nu sunt luptătorii unei superputeri”,ci “copii confuzi care au fost folosiţi”. “Plecaţi acasă!”, i-a îndemnat Volodimir Zelenski.
Rusia susține că a pierdut doar 500 de soldați, o cifră de zece ori mai mică decât cea comunicată anterior de Kiev.
Noi tratative pentru încetarea focului sunt programate joi dimineață. În ajun, ucrainenii au transmis că nu vor accepta vreun ultimatum rusesc.
Printr-un vot covârșitor, Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție de condamnarea a Rusiei. Doar 5 țări s-au opus documentului, iar China nu se află printre acestea.
Beijingul nu susține totuși sancţiunile economice internaționale împotriva regimului de la Kremlin.
China a transmis că vrea să mențină relații comerciale normale cu toate părțile implicate în criză.
Un raport al serviciilor occidentale de informații, publicat de cotidianul american New York Times, consemnează că oficialii chinezi le-au cerut unor înalţi oficiali ruşi, la începutul lunii februarie, să nu invadeze Ucraina înainte de încheierea Olimpiadei de iarnă. Jocurile Paralimpice debutează, vineri, la Beijing.
La ONU, emisarul Ucrainei a denunțat un “genocid în desfășurare”.
Statele Unite au acuzat Rusia că intenţionează să utilizeze arme interzise în acest război. Potrivit unor relatări din teren, acestea au fost folosite deja.
Peste un milion de ucraineni au fugit de la începerea invaziei militare, cei mai mulţi ajungând în Polonia, după cum a comunicat Biroul Înaltului comisar ONU pentru Refugiaţi.
Spre România au venit 120.000 de ucraineni, până acum, prin punctele Siret, Sighet și Isaccea.
În majoritate, refugiații sunt în tranzit către Occident.
România a preluat, miercuri, primii civili răniți din Ucraina.
Medicii Spitalului Militar din Galaţi îngrijesc o femeie în vârstă de 40 de ani şi fiul său, de 20 de ani, ambii cu plăgi împuşcate, operați inițial în Republica Moldova. Starea lor de sănătate este stabilă.
România donează Ucrainei muniţie, echipament militar de protecţie, combustibil, alimente, apă şi materiale sanitare.
“Pacea în Europa a fost destabilizată prin acţiunea flagrantă şi barbară a Federaţiei Ruse de a rescrie arhitectura europeană de securitate”, spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Autorităţile de la Bucureşti au început demersurile pentru activarea mecanismelor europene de finanţare pentru protecţie civilă, a anunţat premierul Nicolae Ciucă. Potrivit acestuia, mai multe țări sunt dispuse să contribuie la gestionarea coerentă a sprijinului pentru Ucraina.
În contextul actualei crize, la București se află șefa Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen s-a întâlnit, miercuri seară, cu premierul Nicolae Ciucă. Joi, va fi primită de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Guvernele României şi Poloniei se reunesc în şedinţă comună la Varşovia. Deși planificată cu mult timp în urmă, reuniune va fi dominată de problematica de securitate în estul Europei, ca urmare a invaziei forţelor armate ruse în Ucraina.
Comisia Europeană a anunțat, miercuri seară, că oferă Republicii Moldova 15 milioane de euro pentru a gestiona fluxul de migranți. În timpul unei vizite la Chișinău a șefului diplomației europene, Josep Borell, președinta Maia Sandu a reafirmat statutul de neutralitate al Republicii Moldova.
Ministrul luxemburghez de Externe consideră că o soluţie pentru oprirea războiului ar putea fi o „răsturnare” de la putere a lui Vladimir Putin de către propriul popor. Jean Asselborn a denunțat blocada informațională impusă de Kremlin, care împiedică națiunea rusă să afle ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina.
Din închisoare, opozantul rus Alexei Navalnîi a îndemnat la “proteste pentru pace”. “Ieşiţi în pieţe împotriva ţarului nostru vădit nebun”, a transmis principalul contestatar al regimului de la Moscova.
La Kremlin, a fost convocată o ședință de urgență a Consiliului Federației Ruse.
Cotidianul britanic The Guardian anticipează că Vladimir Putin va institui legea marțială pentru a preîntâmpina o eventuală extindere a protestelor față de invazia din Ucraina. Manifestațiile sporadice de până acum au fost urmate de arestări fulger.
7 bănci ale Rusiei au fost suspendate din sistemul de plăți SWIFT.
Publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, lista include Bank Rossiya, care este considerată “portofelul lui Vladimir Putin”.
Sberbank, cea mai mare bancă rusească şi la care Guvernul de la Moscova are control majoritar, este aproape de faliment.
Banca Mondială și-a suspendat toate programele de ajutor pentru Rusia.
Scopul sancțiunilor economice este să determine revolta populației împotriva lui Vladimir Putin, a opinat analistul de politică externă Costin Ciobanu la Europa FM.
Într-o săptămână, salariul rusului de rând și-a înjumătățit valoarea.
Bancomatele nu mai eliberează valută, fiind necesară înscrierea pe liste de așteptarea. Bursa moscovită a rămas închisă.
Miliardarul rus Roman Abramovici plănuiește să vândă echipa de fotbal Chelsea Londra, spre “binele” acesteia. Afaceristul spune că va dona încasările unei fundații care să sprijine victimele războiului din Ucraina.