Războiul de la nord de România intră în cea de-a treia săptămănă. Autoritățile de la Kiev au acuzat trupele ruse invadatoare că au bombardat un spital de copii, care cuprinse și o maternitate, din Mariupol, prezentând imagini ale dezastrului. Aproape 20 persoane au fost rănite, între care și gravide aflate în travaliu.
Cele nouă zile de asediu rus asupra portului strategic Mariupol din sudul Ucrainei au făcut în total 1.207 morţi în rândul civililor, anunța miercuri seară primăria localității pe canalul său Telegram. Jumătate de milion de oameni trăiesc fără electricitate, apă, mâncare, încălzire sau comunicaţii.
Viceprimarul orașului ne-a trimis câteva fotografii în care se pot vedea blocuri distruse, mașini incendiate, străzi pline de moloz, stâlpi de electricitate doborâți la pământ.
Președintele ucrainean a făcut din nou apel la occidentali să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale, pentru a opri atacurile aviației ruse. Avertizând că Ucraina nu poate învinge Rusia de una singură, Volodimir Zelenski acuză Occidentul că ignoră, de fapt, comiterea atrocităților.
Peste 35.000 de civili au fost evacuați, într-o singură zi, din zonele de luptă. Potrivit Organizaţiei Națiunilor Unite, de la începutul ostilităților au fost uciși cel puțin 500 de civili.
ONU susține, totodată, că nu există probe care să susțină scenariul avansat de Moscova, conform căreia regimul de la Kiev ar fi dotat cu arme de distrugere în masă.
Alimentarea cu electricitate a centralei atomice de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia a fost întreruptă, a denunțat partea ucraineană.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică susține că situația nu are, pentru moment, un impact critic asupra siguranței sitului.
Reprezentanți ai Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare au precizat pentru Europa FM că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii, nefiind semnalate depășiri nici la nivelul teritoriului ucrainean.
Într-o declarație pentru Europa FM, Petre Min, coordonatorul centrului operativ pentru situații de urgență al Comisiei române pentru controlul activităților nucleare, asigură că nu există un pericol iminent.
Pentru a preveni „o criză umanitară pe plan intern”, Ucraina a interzis exporturile de alimente esențiale precum grâu, porumb, zahăr și carne. O decizie care poate pune presiune și mai mare pe prețurile alimentelor în Europa.
Supusă unor sancțiuni economice fără precedent, Rusia anunţă că nu va „rămâne datoare”.
Pe de altă parte, cele 27 de state ale blocului comunitar nu vor putea impune un embargo complet asupra importurilor lor de hidrocarburi ruseşti, anunță preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.
În timp ce Washingtonul şi Londra au decis să-şi oprească importurile de gaz şi petrol ruseşti, Uniunea Europeană, mult mai dependentă, nu este pregătită să le urmeze, dar se pregătește să reducă cu două treimi anul acesta achiziţiile de gaze de la Moscova.
Chestiunea va fi discutată joi și vineri de şefii de stat şi de guvern reuniţi în summit la Versailles.
China şi-a exprimat „opoziţia puternică” faţă de izolarea Rusiei. Regimul de la Beijing consideră că Statele Unite şi aliații acestora au escaladat conflictul, iar sancțiunile “vor agrava şi mai mult diviziunea”.
Iar Turcia găzduiește, joi, negocieri pentru pace în Ucraina.
Tratativele se vor purta în stațiunea Antalya, unde se vor așeza la masa dialogului, pentru prima dată de la izbucnirea războiului, șefii diplomațiilor rusă și ucraineană, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea, ieri, că este pregătit pentru discuții despre solicitarea Kremlinului de a recunoaște Crimeea ca parte a Rusiei și regiunile separatiste Donețk și Lugansk ca republici independente.
Negocierile anterioare s-au dovedit dificile, fiind convenite doar coridoare umanitare. Înțelegerile au fost încălcate de cele mai multe ori.
Foto: Colaj foto Sergy Orlov, viceprimar Mariupol