Aproape încercuită de trupele ruse, capitala ucraineană a intrat, de marți seară, în stare de asediu.
Primarul Kievului a instituit interdicții de circulație pentru 35 de ore, până joi dimineață.
Aproape jumătate din populația orașului s-a refugiat. Edilul Vitali Kliciko le-a cerut bărbaților să se întoarcă la Kiev pentru a se alătura trupelor de apărare.
Rușii nu au reușit să treacă de râul Irpin întrucât ucrainenii au aruncat în aer podurile existente. Mlaștinile întinse din regiune împiedică avansul terestru.
Noi atacuri ale forțelor invadatoare au vizat mai multe cartiere din capitală și metroul. Mai multe persoane au fost ucise. Zeci de supraviețuitori au fost salvați de sub dărâmături.
Fox New a anunțat că jurnalista Oleksandra Kuvşînova și cameramanul Pierre Zakrzewski au fost uciși, luni, în atacul în care reporterul Benjamin Hall a fost grav rănit fiindu-i amputat un picior. Vehiculul în care cei 3 se aflau a fost lovit de un proiectil lângă Kiev.
The prime ministers of #Poland, the #Czech Republic, and #Slovenia have arrived in #Kyiv pic.twitter.com/AGi6dDjJhZ
— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
După o călătorie cu trenul, pentru câteva ore, la Kiev s-au aflat, marți seară, premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, care au vrut să transmită personal solidaritatea “fără echivoc” a Uniunii Europene cu Ucraina.
Președintele Volodimir Zelenki și premierul Denîs Șmîhal au salutat, în cadrul întrevederii, curajul celor trei.
Volodymyr Zelensky:”Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki,Deputy Prime Minister Jaroslaw Kaczynski, Czech Prime Minister Piotr Fiala and Slovenian Prime Minister Janez Jansa.Your visit to Kyiv at this difficult time is a powerful evidence of support We appreciate it very much. pic.twitter.com/t1AEcxAXTv
— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
Sirenele antiaeriene au răsunat, miercuri dimineaţă, în mai multe oraşe ucrainene, în a 21-a zi a invaziei ruse.
Printr-un coridor umanitar, 2.000 de mașini au putut părăsi portul Mariupol, devastat de bombardamentele care nu contenesc de 20 de zile. Orașul arată ca o fortăreață. Civilii care nu au putut fugi, stau ascunși în adăposturi. Trupele ruse continuă să ţină ostatice aproape 400 de persoane la Spitalul Regional de Terapie Intensivă din Mariupol.
Tot marți, cel puţin 100 de autobuze cu civili au părăsit oraşul Sumî.
În cele 3 săptămâni de război, peste 3 milioane de ucraineni au fugit din calea armelor.
Desfășurată online, o a patra rundă de tratative între părțile beligerante s-a încheiat fără rezultate. Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat, pentru Reuters, că discuţiile au fost dificile, însă este “cu siguranţă, loc de compromis”, adăugând că negocierile vor continua miercuri.
Într-un nou efort diplomatic internațional, Turcia și-a trimis șeful diplomației, miercuri, la Moscova, iar joi se va afla la Kiev.
Curtea Internațională de Justiție de la Haga va oferi un răspuns, miercuri, plângerii Ucrainei față de invazia rusă. Ședința este programată la ora 17.00.
Preşedintele ucrainean a denunțat agresiunea rusă și a reluat apelul pentru instituirea unei interdicții de survol pentru țara sa într-o intervenție prin videoconferință avută, marți, în parlamentul canadian. Șeful guvernului de la Ottawa, Justin Trudeau, a salutat curajul ucrainenilor din aceste zile.
Volodimir Zelenski se va adresa miercuri, în același mod, în Congresul american.
Săptămâna trecută, într-un rar exemplu de unitate, aleşii de la Washington au votat un ajutor financiar substanţial pentru Ucraina, în valoare de aproape 14 miliarde de dolari.
Ambele tabere politice americane insistă pe o înăsprire a sancțiunilor la adresa regimului de la Moscova. Senatul Statelor Unite a adoptat în unanimitate, marți, o rezoluţie în care îl condamnă pe preşedintele rus drept criminal de război.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că va exista o Ucraină independentă “mult mai mult decât va fi un Vladimir Putin”.
Kremlinul a anunțat, marți, că a inclus numele preşedintelui american, Joe Biden, şi altor oficiali de rang înalt pe o ”listă de interdicţie”, care îi împiedică să intre în Rusia.
Casa Albă a reacţionat cu ironie. “Nu planificăm călătorii în Rusia şi nu avem conturi bancare acolo”, a transmis administrația de la Washington.
În Rusia, angajata unei televiziuni care a protestat în direct față de invadarea Ucrainei riscă 15 ani de închisoare. Marina Ovsyan-nikova, al cărei tată este ucrainean, a fost amendată cu 30.000 de ruble, echivalentul a 300 de dolari pentru “huliganism”.
“I want to thank everyone for their support”
Marina Ovsyannikova after leaving the courtroom.
The court decided to fine Marina 30,000 rubles ($280) pic.twitter.com/CAEKB0HCXO— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022
Într-un mesaj video în care și-a justificat gestul, jurnalista a spus că telespectatorii ruși sunt îndoctrinați de presa de casă a Kremlinului.