Confidenţialitate

Război în Ucraina, ziua 16: Criza umanitară din Mariupol se agravează. Ajutoarele nu pot ajunge în zonă

Ostilitățile de pe frontul ucrainean de război intră, vineri, în cea de-a 16-a zi.

Bombardamente au fost raportate, la primele ore, în orașul sud-vestic Ivano-Frankivsk, situat la 185 de km de Sighetu Marmaţiei.

Un armistiţiu a devenit improbabil la acest moment după negocierile eșuate de joi, mediate de Turcia. Prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, Rusia spune că nu a invadat Ucraina, dar cere capitularea și demilitarizarea acesteia.

Solicitarea a fost respinsă ferm.

Bombardamentele au continuat peste Mariupol, port-strategic la Marea Azov, pe care rușii încearcă să-l cucerească de mai mult de o săptămână și unde bilanțul civililor uciși a trecut de 1.200. Evacuările au devenit imposible, iar ajutoarele umanitare nu pot ajunge în zonă.

Criza se agravează la Mariupol, unde alimentarea cu apă potabilă este întreruptă, iar alimente nu se mai găsesc, a avertizat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Jumătatea din populația capitalei Kiev s-a refugiat din calea armelor, adică două milioane de persoane, potrivit primăriei conduse de Vitali Kliciko. Trupele ruse au reluat ofensiva asupra capitalei, dar un contraatac ar fi produs pagube semnificative coloanelor care avansau dinspre Cernihiv și Sumî.

Administraţia regională a Kievului a avertizat că mai multe drumuri din afara orașului sunt periculoase din cauza luptelor grele, inclusiv cea duce înspre oraşele Jitomir şi Makarov.

Ucraina investighează mai multe de cazuri de presupusă trădare. Suspecții, polițiști din Mariupol şi Herson, ar fi trecut de partea inamicului.

Rusia a anunțat că, prin intermediul Belarusului aliat, restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl. Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că are nevoie de confirmări în plus în acest sens. Întreruperea curentului a stârnit preocupare privind siguranța barelor de uraniu depozitate în centrală.

În discuții avute cu preşedintele francez şi cancelarul german, liderul rus a calificat drept ilegitime sancțiunile economice impuse țării sale. Vladimir Putin a adăugat, totuși, că aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene va continua la parametri normali. Blocul comunitar caută soluții pentru a-și reduce dependența energetică.

Între timp, guvernul de la Moscova a interzis exporturile de produse medicale, electrice, auto și telecomunicații până la finalul anului. Totodată, Vladimir Putin a amenințat că va confisca activele companiilor străine care se retrag din Rusia. Joi și-au anunțat suspendarea activității filialele Mars, Walt Disney, Sony şi Universal Music.

Moscova a admis că economia rusă trece printr-un şoc şi că se iau măsuri pentru a atenua impactul acestuia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a denunțat un “război economic fără precedent” inițiat de occidentali.

Rusia este supusă unui lung șir de sancțiuni economice după invadarea Ucrainei, motiv pentru care rubla s-a prăbușit, iar cetățenii de rând resimt efectele în fiecare zi.

Statele Unite și Marea Britanie au interzis importurile de petrol rusesc. Activele unor oligarhi, apropiați ai președintelui Vladimir Putin, au fost înghețate.

Americanii cer o investigație a “atrocităților” comise de armata rusă în Ucraina.

În schimb, rușii acuză că în Ucraina se fabrică arme biologice și chimice. Subiectul va fi dezbătut vineri, la solicitarea Moscovei, în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Vicepreședintele american ajunge, vineri, la București. Kamala Harris va reconfirma angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea României și a aliaților NATO de pe flancul estic. Oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

Este cea mai importantă vizită a unui înalt oficial al administrației de la Washington în România din ultimii 8 ani. În 2014, la București venea actualul președinte Joe Biden, în contextul anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.

Prezența Kamalei Harris impune măsuri de securitate. Pentru a evita aglomerația, șoferii sunt sfătuiți să evite deplasarea pe Drumul Naţional 1 între orele 12.00 și 17.00.