Confidenţialitate

Război în Ucraina, ziua 13: 2 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului, anunță ONU | LIVE TEXT

Explozii puternice au zguduit, marți dimineață, portul ucrainean Odessa, aflat sub asalt. Lansate din larg, mai multe rachete ale armatei ruse au fost doborâte de antiaeriana orașului, considerat un punct strategic în acest război.

Update 15.44 Locuitorii din Herson spun că au rămas fără mâncare, în cea de-a 13-a zi a invaziei Rusiei în Ucraina. Hussain, un cetățean care locuiește în orașul Herson cu soția și fiica sa de trei ani, a spus într-un reportaj pentru BBC, că mai are doar chipsuri și ciocolată în casă.

Update 13.31 Compania Shell a anunțat că nu va mai cumpăra petrol nerafinat din Rusia și va opri stațiile de alimentare, precum și operațiunile de prelucrare a combustibilului de avion și a lubrifianților din Rusia, notează BBC.

Update 13.10 Patru elicoptere civile din Ucraina, fără armament, au intrat în România pentru a merge în vederea realizării unor reparații, la fabrica din Ghimbav a Airbus Helicopters România. Citiți mai multe informații aici.

Update 13.06 Evacuarea civililor din Mariupol ar fi fost amânată, pentru a treia oară. Potrivit unor rapoarte ale Ministerului Apărării din Ucraina, citate de compania de știri Nexta, trupele ruse au început să tragă în echipajele de evacuare.

Update 12.36 30 de autobuze se deplasează spre orașul Mariupol din sud pentru a-i evacua pe civili. Vicepremierul Iryna Vereshchuk a spus că sunt semnale și că rușii nu ar respecta acordul de încetarea a focului pe toate coridoarele umanitare agreate.

Update 12.26 Numărul refugiaților fugiți din Ucraina a depășit 2 milioane de ucraineni, transmite Fillipo Grandi, directorul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi. În același timp, organizația Medici fără Frontiere atrage atenția că situația medical și alimentară din Ucraina se înrăutățește de la o zi la alta. Mai multe informații găsiți aici.

Update 11.39 În acest moment are loc evacuarea locuitorilor din mai multe orașe ucrainene, anunță BBC. Irpin, un oraș aflat la vest de Kiev, a fost bombardat intens, însă atacurile au încetat, cel puțin pentru moment, pentru a permite scoaterea civililor din zonă.

Update 10.02 De la începerea conflictului din Ucraina, 3.469 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, transmite MAI. La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 66,2%, potrivit autorităților.

Update 9.50 Federația Rusă anunță că nu va mai exporta echipament medical către țări care au impus sancțiuni la adresa Kremlinului, notează agenția ucraineană Unian.

Autoritățile regionale din Sumî au anunțat că mai multe bombe au lovit, peste noapte, zone rezidențiale ale orașului.

Rușii au continuat să atace capitala Kiev și orașul Harkov.

Lovite au fost, de asemenea, depozite de carburant din Zitomir.

Sute de localități ucrainene nu au apă și electricitate.

Într-un comunicat, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că generalul rus Vitaly Gherasimov a fost ucis în apropiere de Harkov. Informația nu a putut fi confirmată din surse independente.

Într-un mesaj video publicat online, în noaptea de luni spre marți, preşedintele ucrainean, Volodirim Zelenski, a transmis că rămâne în biroul său din Kiev.

Pentagonul susține că Rusia a recrutat mercenari de pe frontul sirian pentru a-i trimite în Ucraina.

La a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene organizată la frontiera dintre Belarus și Polonia luni, cele 3 ore de discuții s-au concentrat pe asigurarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor.

“Mici paşi pentru îmbunătăţirea logisticii”, a anunțat negociatorul ucrainean. Partea rusă și-a exprimat speranța că noi tratative vor avea loc curând.

Coridoarele anunțate de Moscova, luni, duceau fie spre Rusia, fie spre aliatul Belarus. De aceea, ucrainenii și occidentalii au descris soluția drept o “scamatorie imorală” și “cinică”.

În weekend, voluntarii Crucii Roșii au încercat să scoată civilii din Mariupol pe ruta care fusese anunțată ca agreată, dar au realizat rapid că drumul era minat.

Cel puţin 400 de civili au fost ucişi în Ucraina de la startul invaziei ruse, a anunţat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Printre victime se numără aproape 30 de copii. Alţi 800 civili au fost răniţi în confruntări.

Criza umanitară se adâncește.

Invazia rusă a provocat cel mai mare aflux de refugiați în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, numărul acestora apropiindu-se de două milioane.

De frica bombardamentelor, mii de ucraineni încearcă să ajungă cât mai repede la granițe.

Situat în vestul Ucrainei, aproape de granița cu Polonia, oraşul Liov a atins limita capacităţii de a ajuta cei 200.000 de refugiaţii strămutaţi. Situația pune o presiune uriaşă asupra resurselor municipalității.

Turcia s-a angajat în medierea conflictului. Ambele părți beligerante și-au dat acordul pentru o întâlnire, joi, în stațiunea Antalya.

Într-un apel comun, Franța și Germania vor cere Chinei, marți, să intervină diplomatic pe lângă Rusia. Regimul de la Beijing refuză să condamne Moscova aliată pentru invadarea Ucrainei.

Kremlinul a acuzat, fără dovezi, că laboratoare de biocercetare din Ucraina ar fi făcut experimente cu agenți patogeni care cauzează ciumă, antrax și bruceloză.

Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat, luni, un program suplimentar de asistenţă imediată pentru Ucraina, denumit “Finanţarea redresării după o urgenţă economică în Ucraina” sau “Eliberaţi Ucraina”, cu o plată imediată de 489 de milioane de dolari.