Ostilitățile ruso-ucrainene intră, vineri, în cea de-a 9-a zi.
Analiștii militari observă, totuși, că progresele armatei ruse întârzie pe front.
Port la Marea Neagră, Odessa se pregătește de un asalt maritim și terestru. Navele ruse de desant făceau aseară exerciții pentru debarcare. Pe străzile Odessei au fost ridicate baricade din cauciucuri uzate.
La Mariupol, locuitorii au rămas fără energie electrică. Rezervele de apă și hrană sunt epuizate.
La Herson, militarii ruși patrulează pe străzi, dar steagul ucrainean a rămas arborat.
Comunitatea internațională este în alertă după ce un incendiu a izbucnit, în noaptea de joi spre vineri, la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în orașul ucrainean Zaporojie, în contextul bombardamentelor armatei ruse în zonă.
Flăcările au cuprins o clădire anexă și au fost stinse.
Instalațiile atomice nu au fost afectate, potrivit unui anunţ făcut de angajaţii centralei.
În regiune, nivelul radiațiilor a rămas neschimbat.
Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a făcut apel la încetarea ostilităților în zona centralei şi a avertizat asupra pericolului evident în cazul în care reactoarele ar fi lovite.
Preşedintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au făcut apel la responsabilitate după discuții avute cu președintele ucrainean.
Londra a cerut întrunirea de urgență a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.
Ulterior, într-o înregistrare video, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că recurge la “teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl. “Nicio altă ţară nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii”, a adăugat el.
Joi, președintele ucrainean solicitase Occidentului să suplimenteze sprijinul militar și umanitar. În opinia sa, doar instituirea unei interdicții de zbor peste teritoriul ucrainean ar preveni noi victime. Occidentul se opune unei asemenea măsuri.
Ar fi “un pas prea departe”, a opinat joi seară preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
“Dacă nu puteți închideți cerul, măcar dați-ne avioane”, a insistat liderul de la Kiev.
Dacă Ucraina va fi cucerită, consideră Volodimir Zelenski, Rusia își va extinde invazia spre alte țări aflate pe lista invadatorului “până la Zidul Berlinului”.
Într-o discuție telefonică de o oră și jumătate avută joi cu omologul francez, președintele rus a transmis că intenționează să continue “fără compromis” operațiunea militară împotriva “naționaliștilor” ucraineni, pe care îi acuză că folosesc civilii ca scuturi umane. Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că vrea demilitarizarea și neutralitatea Ucrainei, astfel încât să nu mai prezinte riscuri la adresa securității Rusiei.
Liderul de la Paris s-a arătat pesimist că războiul va înceta prea curând. De altfel, în scopul “descurajării” Rusiei, portavionul francez Charles-de-Gaulle a părăsit Ciprul și a fost poziţionat într-o zonă din estul Mării Mediterane pentru a fi bază a “misiunilor NATO de recunoaştere”.
Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, s-a oferit să medieze discuţiile pentru pace.
La finalul unei runde secunde de negocieri, Ucraina şi Rusia au convenit să organizeze ”culoare umanitare” pentru evacuarea civililor din zonele de război.
Cele două părţi au convenit, de asemenea, asupra livrării de alimente şi medicamente în sectoarele unde se desfăşoară cele mai grele lupte.
O a treia etapă a tratativelor ar urma să se desfăşoare la începutul săptămânii viitoare.
O echipă a Curții Penale Internaționale a ajuns în Ucraina pentru o anchetă la fața locului după sesizarea primită despre crime de război comise de armata rusă.
Moscova nu recunoaște autoritatea instanței cu sediul la Haga.
În timp ce Rusia pune în scenă cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Pentagonul a stabilit o nouă linie telefonică directă cu Ministerul rus al Apărării pentru a preveni ”erorile de calcul, incidentele militare şi escaladarea” în regiune. Dezvăluită presei, sub protecţia anonimatului, de un înalt oficial american din domeniul apărării, măsura este doar cel mai recent efort de a reduce tensiunea în creştere dintre Washington şi Kremlin, unde preşedintele Vladimir Putin – într-un avertisment clar adresat Occidentului – a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că îşi pune forţele nucleare în stare de alertă maximă.
Fără să ofere dovezi, șeful diplomației ruse a declarat, joi, că are informaţii potrivit cărora Statele Unite sunt îngrijorate de perspectiva pierderii controlului asupra a ceea ce Serghei Lavrov a descris ca fiind “laboratoare chimice şi biologice” din Ucraina, acuzând Marea Britanie că a construit baze militare în această țară.