Confidenţialitate

A doua zi de război în Ucraina. Forțele din Rusia au intrat în Kiev. Zelenski îi cere lui Putin să negocieze încetarea războiului | LIVE UPDATE

Două explozii puternice au zguduit în centrul Kievului, în zorii zilei de vineri, a doua zi a invaziei ruse asupra Ucrainei, relatează Agerpres, citând AFP.

Update 17:05: Ministrul britanic al forțelor armate vine cu date despre numărul celor care și-au pierdut viața după primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina

Acesta spune că aproape 200 de soldați ucrainieni, inclusiv 57 de civili, dar și 450 de soldați ruși au fost uciși începând de iei, când aramata lui Vladimir Putin s-a dezlănțuit.

Update 15.48 Kremlinul a anunțat, vineri, că Rusia este gata să se așeze la masa negocierilor cu Ucraina, însă dorește să facă acest lucru „pe un teritoriu neutru”, notează BBC.

Update 15.05 Bunurile deținute în Uniunea Europeană de către Vladimir Putin și ministrul de Externe rus Serghei Lavrov vor fi înghețate, potrivit unor surse din cadrul UE, notează BBC.

Update 14.54 O navă sub pavilionul Republicii Moldova a fost lovită astăzi de un obuz, anunță Agenția Navală a Republicii Moldova. Nava se afla în apele neutre din Marea Neagră. Deocamdată, nu se cunoaște sursa lansării obuzului

Update 14.46 Ministrul Apărării din Rusia anunță că trupele rusești au obținut controlul unui aeriportului Hostomel, situat lângă Kiev. Informația, transmisă de agenția Interfax, a fost preluată și de către BBC. Potrivit agenției ruse, 200 de elicoptere și alte echipamente militare au fost folosite pentru a prelua controlul aeroportului.

Update 14.38 Președintele Ucrainei îi cere omologului său din Rusia să se așeze la masa negocierilor: „Aș vrea să mă adresez din nou președintelui Federației Ruse. În acest moment au loc bătălii pe întreg teritoriul ucrainean. haideți să ne așezăm la masa negocierilor pentru a opri uciderea oamenilor.”

Update 14.19 Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut o convorbire prin telefon cu Vladimir Putin, prin care i-a transmis că susține Rusia în încercarea de a rezolva situația din Ucraina prin dialog, potrivit televiziunii naționale chineze, citată de BBC.

Update 14.03 Într-o nouă apariție, vineri, Zelensky îi acuză pe liderii europeni că nu se implică suficient pentru a sancționa Rusia: ”Sunt sigur că vedeți asta, cu toții, toată Europa. Dar nu vedem și ce faceți în această privință, cum aveți de gând să vă apărați dacă sunteți atât de lenți în ajutorul acordat Ucrainei? Anularea vizelor pentru cetățenii ruși? Decuplarea de la Sistemul SWIFT? Izolarea completă a Rusiei? Retragerea ambasadorilor? Embargou pe țiței? Închiderea spațiului aerian? Azi, toate ar trebui să fie puse pe masă”.

Update 12.42 Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a susținut o conferință de presă, vineri, în care a repetat că Moscova nu vrea ocuparea Ucrainei, ci mai degrabă „demilitarizirea” țării vecine. Întrebat dacă Rusia vrea dărâmarea unei țări democrate, Lavrov a sugerat că nu se poate vorbi despre Ucraina ca fiind o țară democrată, notează BBC, făcând referire la un așa zis tratament abuziv asupra vorbitorilo de limbă rusă din Ucraina.

Update 12.00 Finala din 2022 a Champions League nu se va mai juca în Rusia, ci în Franța, anunță BBC, ca urmare a invaziei Ucrainei. Citiți decizia UEFA aici.

Update 11.23 Forțele de apărare din Ucraina au transmis pe Twitter că oricine, peste 18 ani, se poate alătura luptei împotriva trupelor invadatoare din Rusia. Yuri Galushkin, comandantul Forțelor: „Azi, Ucraina are nevoie de oricine, toate procedurile au fost simplificate. Aduceți-vă doar pașaportul și un număr de identificare.”

Update 10.30 Armata rusă a intrat în Kiev, anunță ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter. Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, „inamicul” se află în districtul Obolon, aflat la aproape 9 kilometri nord de sediul Parlamentului din Kiev.

Update 9.11 Ministerul Sănătății a stabilit condiții speciale de intrare în țară pentru cetățenii ucrainieni care fug din calea războiului. Citiți aici mai multe informații.

Update 8.00 Zelenski spune că Ucraina luptă împotriva invaziei Moscovei de una singură:„În această dimineață ne apărăm singuri țara. La fel ca ieri, cele mai mari puteri ale lumii privesc de la distanță. A fost convinsă Rusia de sancțiunile de ieri? Auzim în ceruri și vedem pe pământ că nu a fost suficient.”

Update 7.50 Președintele Ucrainei a confirmat atacul Rusiei asupra țării vecine, bombardamentul începând la ora locală 4.00. Potrivit lui Volodymyr Zelenski, atacurile au vizat atât locații militare, cât și civile, asta după ce Rusia a transmis că nu intenționează să atace cetățeni ucrainieni.

Update 7.34 Volodymyr Zelenski a vorbit din nou poporului ucrainian. În discursul său, șeful de stat a cerut Rusiei să oprească atacurile. „Rusia va trebui să vorbească cu noi mai devreme sau mai târziu despre cum să oprească atacurile și să oprească această invazie. Cu cât această conversație va începe mai repede, cu atât mai mici vor fi pierderile Rusiei”, a spus președintele Ucrainei, vinei dimineață.

Principalele evenimente care au avut loc în Ucraina în ultimele ore

Forţele lui Vladimir Putin au capturat Insula Șerpilor, unde toți soldații ucraineni au fost uciși. Citește mai multe informații aici.

„Au reluat atacurile asupra Kievului cu rachete de croazieră şi balistice. Am auzit două explozii puternice”, a declarat adjunctul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko pe contul său Telegram.

Sistemele de apărare au doborât un aparat militar aflat deasupra orașului, potrivit Nexta TV. În flăcări, epava a lovit o clădire rezidenţială cu 9 etaje. Pompierii și salvatorii intervin la fața locului.

„Rachetele rusești lovesc Kievul. Ultima dată când capitala noastră a mai trăit așa ceva a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă. Ucraina a învins atunci rău și îl va învinge și de data aceasta. Opriți-l pe Putin. Izolați Rusia!”, a scris șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, pe Twitter.

Înaintarea forţelor ruse trezeşte temeri privind un asalt şi înmulţirea atacurilor ţintite asupra capitalei şi a instalaţiilor strategice şi guvernamentale.

Joi, aeroportul militar Antonov din Gostomel, aflat la porţile Kievului, a fost ţinta unui atac al forţelor aeriene ruse sosite cu elicoptere, care s-au ciocnit cu unităţi ale armatei ucrainene.

Aeroportul se află la marginea de nord a Kievului, iar aceste lupte au avut loc la cea mai mică distanţă de capitală în prima zi a atacului rusesc.

În noaptea de joi spre vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat despre prezenţa la Kiev a unor grupuri de sabotori ruşi.

Armata ucraineană a recâștigat, peste noapte, controlul asupra aeroportului militar Gostomel, situat în apropiere de Kiev.

În schimb, forţele lui Vladimir Putin au capturat Insula Șerpilor, unde toți soldații ucraineni au fost uciși.

Rușii au preluat controlul și asupra depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl.

Bombardată a fost și o bază militară aflată la doar 180 kilometri de Sighetu Marmației.

La Odessa și Vinnitsa, sirenele antiaeriene au început să răsune în zorii zilei de vineri.

Președintele ucrainean a anunțat, în noaptea de joi spre vineri, un bilanț provizoriu de aproape 140 de morți după prima zi de război. În schimb, numărul răniților trece de 300, atât militari, cât și civili. Volodimir Zelenski a anunțat că armata a ucis, la rândul său, “ocupanţi ruşi”.

Deplângând că “Ucraina este singură”, președintele crede că invadatorii au ordin să îl omoare alături de familia sa.

Lovite de bombe au fost, joi, inclusiv blocuri de locuințe și spitale din Ucraina.

Unitățile sanitare sunt reorganizate în regim de urgență. Bolnavii care nu sunt în stare gravă sunt externați.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii, care a raportat aseară aproape 60 decese, a cerut populaţiei să doneze sânge.

Terestră, aeriană şi navală, ampla invazie a Rusiei este cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Speriați de război, mii de ucraineni își părăsesc țara, atacată dinspre nord, est și sud. S-au viralizat imaginile cu cozile kilometrice de mașini care ieșeau, joi, din Kiev.

Oamenii au așteptat la farmacii, magazine alimentare, bancomate şi benzinării, refugiindu-se în tunelurile metroului, ale cărui stații au devenit adăposturi.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a instituit starea de asediu. Mijloacele de transport în comun nu funcţionează. Edilul și-a îndemnat concetățenii să aibă “un bagaj de urgenţă”.

La punctele de frontieră nordică a României cu Ucraina, aglomerația a crescut de la o oră la alta.

În judeţele de graniţă, sunt activate puncte pentru primirea refugiaţilor, a transmis ministrul Apărării.

“Suntem pregătiţi pentru mai multe situaţii care pot să apară ca efecte colaterale ale acestei crize”, a precizat Vasile Dîncu. Potrivit lui, populaţia României poate să fie sigură că, în acest moment, nu avem semnele unui posibil conflict pe teritoriul României.

După o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, președintele Klaus Iohannis a dat asigurări, joi, că România se bucură de “cele mai ample garanții de securitate sub umbrela NATO”.
În opinia liderului de la Cotroceni, preşedintele rus Vladimir Putin „ameninţă pacea întregii planete”.

Klaus Iohannis a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski. “Am avut o convorbire telefonică cu preşedintele Zelenski pentru a-l asigura de sprijinul total şi de solidaritatea României în faţa agresiunii militare iresponsabile a Rusiei, cât şi pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Ne coordonăm cu partenerii noştri pentru a spijini rapid Ucraina în privinţa asistenţei umanitare”, a scris liderul de la Cotroceni pe Twitter.

Ministerul de Externe de la București a activat celula de criză pentru sprijirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Ucraina.

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian pentru zboruri civile. La propunerea premierului Natalia Gavriliţa, Parlamentul de la Chișinău a instituit starea de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile.

Armata rusă a programat exerciţii în Transnistria, regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova. Armata rusă staţionează în Transnistria de la începutul anilor 1990. Regiunea se învecinează cu Ucraina la est şi condusă de separatişti proruşi.

Kremlinul a transmis că prima zi a operațiunilor militare, pe care le-a descris ca necesare – s-a încheiat “cu succes”, iar președintele Vladimir Putin va fi dispus să revină la masa negocierilor doar dacă Ucraina își declară “neutralitatea” și “demilitarizarea”.

Aliat tradițional al Moscovei, Beijingul a insistat, joi seară, asupra necesităţii găsirii unei soluţii diplomatice la actuala criză.

Potrivit CNN, Rusia a lansat peste 160 de rachete peste teritoriul ucrainean, provocând pagube însemnate.

Mii de persoane care manifestau împotriva invaziei ruse în Ucraina au fost arestate la Moscova, la Sankt-Petersburg și în alte orașe. Tot într-un gest de rebeliune față de regimul lui Vladimir Putin, sute de profesori și oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă atacarea Ucrainei.

Președintele francez l-a telefonat această pe omologul rus, care i-a oferit explicații detaliate pentru invazie. Emmanuel Macron a cerut încetarea războiului. Cei doi au convenit să păstreze contactele.

Franţa a anunțat, vineri dimineață, că va accelera dislocarea de soldaţi în România.

Liderii Uniunii Europene au convenit, joi seară, asupra unui nou pachet masiv de sancţiuni la adresa Rusiei, vizând sectoarele energiei, finanţelor şi transporturilor.

Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada și Japonia vor înăspri sancţiunile economice contra Rusiei. Numele lui Vladimir Putin lipsește, totuși, de pe noua listă neagră a occidentalilor.

Acuzând Rusia că a premeditat atacul lansat în zorii zilei de ieri, președintele american Joe Biden a anunțat, aseară, limitarea capacității Rusiei de a face parte din economia globală. Potrivit liderului de la Casa Albă, noile sancțiuni vor lăsa Rusia “agresorului” Vladimir Putin “slăbită” și “sărăcită”.

Joe Biden a precizat că militarii americani nu vor lupta pe frontul ucrainean, dar Statele Unite vor riposta dacă un stat NATO va fi atacat.

Ca răspuns la invazie, SUA vor suplimenta cu 7.000 numărul soldaților prezenți în Germania. La rândul său, Ministerul Apărării de la Berlin va reloca alte trei avioane de vânătoare în România pentru a sprijini misiunea de poliţie aeriană a NATO.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a convocat, pentru vineri, un summit online. Jens Stoltenberg a punctat că NATO și-a activat planurile defensive, urmând să își suplimenteze prezenţa în Europa de Est, pentru a se adapta “noii realităţi” geostrategice.

Piețele financiare au reacționat după izbucnirea războiului în Ucraina, dovedind panica investitorilor. Bursa de la Moscova a scăzut cu 33% într-o singură zi, iar rubla rusească este în
picaj.

La rândul lor, bursele europene au scăzut la rândul lor.

Cotațiile la petrol, aluminiu și grâu au ajuns la cele mai mari valori din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Citește și: Franța anunţă că va accelera dislocarea de militari în România