Știu că toată lumea se concentrează la criza sanitară și la cea economică, dar politicienii români au și alte treburi de care nu v-au povestit încă. Fără știrea voastră, o nouă lege va duce mandatele primarilor și ale președinților de consilii județene la cinci ani. Legea e deja adoptată la Cameră, tacit. Și a primit și avizele necesare la Senat. Ce se întâmplă?
Legea este depusă de UDMR și a trecut fluierând de Camera Deputaților. De vreme ce toată lumea era atentă la coronavirus s-a considerat că nu e necesară o dezbatere pe o chestiune esențială a democrației. Legea spune că mandatele aleșilor locali vor fi, de la următoarele alegeri, mai lungi cu un an. Adică, cine se alege la iarnă va fi primar, consilier sau președinte de CJ până în 2025.
În expunerea de motive se spune că acest lucru s-a întâmplat și în alte state precum Germania, Austria sau Belgia. După care, s-ar evita sincopele în administrarea orașelor, iar diverșii politicieni locali ar fi feriți de crizele politice naționale.
Autorii proiectului constată, de asemenea, că patru ani nu sunt de ajuns pentru inițierea, urmărirea și consolidarea unor investiții la nivel local. Mai mult, calendarul fondurilor europene se întinde pe șapte ani și, de asta, cinci ani de mandat ar fi numai buni ca orașele noastre să înflorească.
Legea a fost depusă de UDMR, dar este susținută și de PSD și ALDE. PNL s-a făcut că nu vede cum stă treaba și s-a abținut de la votul din comisia de administrație publică, ceea ce echivalează cu un vot pentru. S-a opus USR.
Și acum, că aveți datele, poate deslușim și ce vor, în realitate, cei care au votat-o. Cu argumentele din expunerea de motive poți susține și o propunere de mandate pe viață. De ce cinci ani și nu șapte? Sau poate ar trebui să fie un mandat pe finalizarea unor investiții. Cu tipul acesta de viziune te poți îndrepta oriunde. Chiar credeți că îți trebuie cinci ani ca să pui borduri sau să faci fântâni arteziene, companii municipale sau alte năzdrăvănii?
În realitate, PSD și aliații își doresc întărirea puterii aleșilor locali care devin baza partidelor. Cu un mandat de cinci ani care se adaugă celor, uneori, 20 de ani de administrație, câțiva oameni devin cei mai puternici din România. Gândiți-vă la puternicii baroni locali ai PSD, care mai primesc un an de mandat. La fel cei ai UDMR care sunt aceiași de ani buni. Și primarii vechi ai PNL beneficiază de același tip de avantaje. De asta ați și văzut abținerea cu pricina.
Cu mandate mai lungi decât ale parlamentarilor, baronii locali de tot felul vor deveni și cei care domină peisajul politic, ei fiind în totalitate decidenți și pentru candidații la alegerile naționale. Puterea politicianului local crește în comparație cu cea a aleșilor naționali.
UDMR obține și o decalare a alegerilor locale de cele parlamentare. Astfel, cele din urmă vor avea o prezență mai mică, iar pragul va fi mai ușor de atins de către UDMR.
Cu o astfel de lege, partidele vechi își consolidează poziția în fața unei clase politice noi. Fără realizări și cu puțini aleși locali, partide de genul USR, PLUS, dar și concurentul PSD-ului, Pro-România, au puține șanse să capete vizibilitate și încrederea alegătorilor din comunitățile locale.
În fine, un astfel de tip de alegeri argumentează în favoarea oamenilor providențiali și mai puțin pentru administrații care se bazează pe sisteme funcționale și un corp de funcționari puternici. E la fel ca atunci când PSD a pregătit mandatul prezidențial de cinci ani pentru un singur om, Adrian Năstase. Poate i se întoarce și acum împotrivă.
Rubrica Rațiunea Zilei, cu Cătălin Striblea, este de luni până vineri pe frecvențele Europa FM în emisiunile Deșteptarea și România în Direct.
O puteți găsi pe www.europafm.ro și sub formă de podcast, accesibil inclusiv în Aplicația Europa FM, iTunes și Spotify, dar și sub formă de episoade audio direct pe canalul de YouTube Europa FM.