Cresc ratele românilor, încă o dată, de la 1 aprilie. În câteva zile, va fi publicat noul nivel al Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor – IRCC. Va crește la nivelul de 6 procente. Unii analiști estimează că ar putea depăși acest prag.
În Parlament, aleșii puterii admit că e greu să te descurci din salariu în România, dar spun, în același timp, că salariile sunt majorate constant.
Următoarea valoare a IRCC se va aplica în perioada 1 aprilie-1 iulie. Se estimează că va ajunge la 6 procente.
Acest lucru înseamnă că, pentru un credit la Prima Casă, persoanele care au împrumuturi luate după 2019, deci li se aplică IRCC, plătesc dublu.
Aceștia îi urmează, la câteva luni, pe clienții băncilor care achită dobânzile în funcție de ROBOR.
Într-o declarație politică, deputatul PNL Valentin Făgărășanu sublinia că nu doar nivelul salariilor îi descurajează pe români:
„România nu e o țară ca afară, toți românii știu că în țara lor statul îți ia aproape jumătate din salariu prin contribuții și impozit dar nu-ți oferă la schimb decât servicii publice de slabă calitate, un sistem de sănătate ineficient marcat în continuare de birocrație și corupție.”
IRCC era, la 1 iulie 2021, 2,41%.
După mai bine de un an, în octombrie 2022, IRCC ajunsese la 4,06% pentru ca, la 1 ianuarie anul acesta, să fie de 5,71%.
Aproximativ 450.000 de persoane fizice au de rambursat credite în funcție de nivelul IRCC.
Foto: Shutterstock