Confidenţialitate

Ratele cresc, veniturile scad! Cere o negociere și evită un proces cu banca sau IFN-ul – VIDEO (P)

Tot mai mulți români au credite, carduri, fac transferuri bancare și intră în relații contractuale cu una sau mai multe bănci și IFN-uri. Pentru mulți dintre ei, ratele plătite lunar devin împovărătoare, mai ales atunci când situația economică a familiei se schimbă: unii își pierd locul de muncă, veniturile scad, apar situațiile medicale neprevăzute sau cresc cheltuielile familiei. În plus, contextul economic actual și consecințele nefaste generate de pandemia de Covid-19 în acest an au crescut nivelul de stres financiar al românilor și i-au determinat pe aceștia, în număr mare, să-și reconsidere relația cu băncile, să-și amâne plata ratelor și să se lovească astfel de situații neprevăzute.

Toate acestea pot reprezenta argumente pentru care consumatorii completează cererea online de pe site-ul www.csalb.ro prin care solicită intrarea în negociere cu băncile sau IFN-urile.

Dacă banca acceptă această cerere, urmează o negociere a contractului și o adaptare a acestuia la situația actuală concretă în care se află consumatorul: pot fi reduse sau eliminate comisioane, valoarea dobânzii poate scădea, iar în unele cazuri consumatorii au beneficiat și de ștergerea parțială sau totală a datoriei pe care o aveau către bancă.

Tot acest proces de negociere este condus de un conciliator al Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), iar conciliatorul este cel care vine la final cu propunerea de rezolvare a disputei dintre părți. Propunerea poate fi acceptată, negociată sau refuzată de consumator și bancă, dar odată acceptată ea are aceeași valoare cu o hotărâre în instanță.

Din această procedură ambele părți au de câștigat: pentru consumator serviciul este gratuit, nu mai cheltuie bani și timp în instanță și își rezolvă amiabil problema cu banca. De cealaltă parte, banca rămâne în relație contractuală cu consumatorul, are clienți mulțumiți și, la fel, nu mai cheltuie bani și timp într-un eventual proces. Toată negocierea se rezolvă în cel mult 90 de zile, termenul maxim prevăzut de lege. În medie, anul trecut, negocierile au durat doar 55 de zile.

Dacă anul trecut românii trimiteau către Centru, în medie, 41 de cereri de negociere pe săptămână, la începutul lunii mai s-au înregistrat 122 de cereri/săptămână, fiind recordul celor peste patru ani de funcționare a Centrului.

Reacția consumatorilor a venit și după recomandările făcute de unele dintre cele mai mari bănci comerciale din România, privind avantajele negocierilor în cadrul CSALB.

Întregul proces se inițiază pe platforma online https://csalb.ro și poate presupune un număr redus de documente suport.

Practic, orice persoană, din orice colț al țării, se poate adresa online CSALB pentru a-și rezolva o dispută cu o bancă sau IFN, având parte de ajutorul unui expert în găsirea celei mai bune soluții. Cei 19 conciliatori ai CSALB sunt avocați renumiți, foști judecători sau profesori universitari în Drept, cu experiență de cel puțin 10 ani în rezolvarea disputelor din domeniul financiar-bancar.

Pentru persoanele fizice procedurile sunt gratuite, în timp ce pentru persoanele juridice costurile sunt reduse. Companiile își pot rezolva în cadrul Centrului doar neînțelegerile legate de serviciile de plată și emiterea de monedă electronică.

“Spre deosebire de alte sectoare de activitate, CSALB a funcționat fără întrerupere în ultimele două luni de restricții generate de pandemie. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că soluționarea online și prin mijloace de comunicare la distanță este parte din ADN-ul activității Centrului, ca să folosesc această comparație. Creșterea de aproape 3 ori a numărului de cereri înregistrate în prima săptămână a lunii mai, arată nevoia de înţelegere și de deschidere a băncilor faţă de consumatori, mai ales după mesajele de încurajare trimise de către acestea, privind negocierea cu consumatorii în cadrul CSALB.

Totodată, și clienții băncilor trebuie să aibă așteptări rezonabile, ținând cont, în primul rând, de posibilitatea instituțiilor de credit de a da curs solicitărilor lor, dar și de volumul uriaș de cereri de suspendare a plății ratelor cu care se confruntă acestea.

Există consumatori care au sesizat diferența majoră între suspendarea plății ratelor pe o perioadă de cel mult 9 luni și rezolvarea în cadrul negocierilor cu băncile și a altor probleme precum comisioanele, dobânzile, moneda creditului etc. Astfel, posibilele soluții oferite gratuit în cadrul Centrului vizează toată perioada de derulare a contractului, nu doar acest an.

O altă diferență este că în cadrul CSALB cererile sunt analizate individual de către bănci, iar soluțiile date de conciliatori sunt personalizate în funcție de fiecare caz în parte. Pentru cererile de suspendare a plății plății ratelor conform prevederilor legale, băncile au nevoie de fluxuri automatizate, procesul fiind unul standardizat”, spune Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

În interviul acordat Europa FM, Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) și directorul juridic al BNR, a explicat modul în care conciliatorii ajută clienții, care sunt avantajele sistemului de soluționare alternativă a litigiilor și care ar fi limitările lui.

Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).