Indicele de referinţă pentru creditele luate după luna mai 2019, IRCC, a crescut la 1,86%, față de 1,17%. Acest lucru înseamnă dobânzi mai mari plătite de către clienți. IRCC se publică o dată la 3 luni.
O nouă creștere se înregistrează joi și pentru indicele ROBOR.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a ajuns la 1,86% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%. Pentru cei care au de achitat împrumuturi și li se aplică acest indice, adică au luat credite după mai 2019, ratele vor crește, cum s-a întâmplat în ultimele luni și în cazul celor cărora li se aplică indicele ROBOR.
Analistul economic Iancu Guda la EuropaFM:
„Majoritatea românilor au credite cu dobândă calculată din indice, adică ROBOR sau IRCC plus o marjă și creșterea acestora duce inevitabil la scumpirea ratelor lunare”
Față de anul trecut, ratele au crescut semnificativ. Creșterea ROBOR este urmată acum și de creșterea IRCC – și acest lucru se va resimți în continuare, estimează Iancu Guda:
„Am făcut o estimare, un calcul pentru un credit ipotecar luat în ultimii 3 ani, cam în prima zecime a ratei de rambursare, deci 3 ani din 30 de ani. Dacă, de exemplu, pentru un credit ipotecar principal contractat de 80.000 euro, deci undeva la 400.000 lei, anul trecut se plătea o rată lunară cam de 2.000 lei, anul acesta rata se duce undeva la 2.700 de lei.”
Creștere și pentru indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 4,60% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 4,68%, iar ROBOR la 12 luni a rămas la 4,73% pe an.