Confidenţialitate

Răspândirea rapidă a variantei Omicron va crește spitalizările, chiar dacă este mai puțin periculoasă, avertizează OMS

Propagarea rapidă a variantei Omicron va crește numărul spitalizărilor chiar dacă această variantă se dovedeşte mai puţin periculoasă, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pe de altă parte, în Țările de Jos a și crescut numărul internărilor, iar varianta Omicron a devenit dominantă în regiune, au anunţat autorităţile.

O creştere rapidă a Omicron, aşa cum se constată în mai multe ţări, cum ar fi Anglia, Scoţia, Danemarca, dacă se combină cu o formă a bolii mai puţin gravă, va creste numarul spitalizărilor, în special în rândul celor nevaccinaţi.

„Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puţin grav decât Delta”, a subliniat Organizatia Mondiala a sanatatii.

De altfel, în Țările de Jos a și crescut numărul internărilor. În urmă cu zece zile, s-au anuntat restricţii în perioada sărbătorilor de sfârşit de an pentru a reduce apariţia de noi cazuri de Omicron. Magazinele neesenţiale, restaurantele, barurile, cinematografele şi muzeele sunt închise până la 14 ianuarie.

Această decizie pare să aibă efecte pozitive, anunță Institutul naţional de sănătate publică, în timp ce spitalizările au scăzut de la 256 săptămâna trecută la 191 săptămâna aceasta.

În plus, specialiștii americani spun că testele antigen pentru depistarea COVID-19, care au avantajul de a oferi un rezultat în doar câteva minute, sunt mai puţin sensibile la varianta Omicron decât la variantele anterioare, adică au mai multe şanse să indice un rezultat negativ.

Totodată, Regatul Unit, confruntat cu o răspândire fulgerătoare a variantei Omicron, a înregistrat un nou record de la începutul pandemiei: aproape 130.000 de cazuri COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor.

Citește și: Medicii de familie vor primi bani în plus dacă le fac pacienților teste pentru depistarea Covid-19 | AUDIO