În emisiunea „România în direct” de luni a fost prezentată noua investigație „România, te iubesc!” realizată de jurnalistul Rareș Năstase: o anchetă privind atacurile urșilor în localitățile din România. Rareș Năstase arată în investigația sa că România deține 40% din urșii bruni ai Europei. De asemenea, investigația prezintă și că legea care ar fi urmat să-i împuțineze prin împușcare pe cei din localități nu este aplicabilă. În vara anului 2024, un urs a ucis un om pe un traseu turistic din Munții Bucegi.
Doi oameni au fost atacați de urs în curtea casei lor
Cătălin Striblea: O să discutăm azi despre ceea ce vara aceasta a culminat într-o tragedie – problema urșilor din România care coboară în comunități sau trăiesc de-a dreptul lângă comunități e de mult timp cunoscută, iar mulți dintre compatrioții noștri îi hrănesc, își fac fotografii și văd ceva pitoresc în acest lucru. E mult mai complicat. O femeie a fost ucisă vara aceasta pe un traseu cunoscut, aglomerat în România și astfel de cazuri s-ar putea repeta. Rareș Năstase a filmat în România în această vară și s-a întâlnit cu oamenii care au scăpat ca prin urechile acului de moarte și au fost răniți grav. Care dintre cazuri ți-a rămas în minte?
Rareș Năstase: „Fiecare poveste are partea ei de dramatic. Cel mai surprinzător mi s-a părut cazul unei familii de la limita județelor Mureș cu Bistrița – acei doi care au fost atacați în propria curte. Imaginați-vă centrul comunei, vatra localității, asfalt, la 200 de metri o grădiniță și un atac care a avut loc la ora 11:00 dimineața. Era vorba de o ursoaică care se pierduse de puii ei, a intrat în localitate, îi căuta, a mers pe uliță, iar prima curte în care a găsit porțile deschise – pentru că ei stăteau cu porțile deschise – a intrat și i-a atacat. Nici ei nu s-ar fi gândit vreun moment că dau nas în nas cu ursul în propria curte”.
„Oamenii care trăiesc în zone unde ursul a venit și vine frecvent, chiar trăiesc zilnic cu spaimă. Sunt părinți care nu-și mai lasă copiii singuri pe ulițele satului”
Cătălin Striblea: Ai povestit că sunt sate în România unde părinții își însoțesc copiii în drum spre școală din cauza ursului.
Rareș Năstase: „Problema este – și de aceea noi am militat pe ideea că autoritățile trebuie să facă ceva – că sunt locuri în România unde ursul reprezintă un mare pericol. Probabil că aceste situații sunt mai puțin cunoscute și nu știu dacă trezesc un sentiment de spaimă celor care locuiesc în zone urbane și așa mai departe.
Dar oamenii care trăiesc în zone unde ursul a venit și vine frecvent, chiar trăiesc zilnic cu spaimă. Sunt părinți care nu-și mai lasă copiii singuri pe ulițele satului. Dacă sunt sate foarte apropiate de vatra comunei, nu-i mai lasă un kilometru pe jos, pentru că pe acolo poate să vină ursul dimineața când ei se duc la școală, foarte de dimineață”.
„Gestionarii fondurilor de vânătoare spun că efectivul optim este undeva la 5000 de urși – 4.500 de urși, însă înțeleg că numărul lor este mult mai mare la momentul acesta”
Cătălin Striblea: Câți urși sunt în România?
Rareș Năstase: „Nu știm, aici este problema. Lipsa de activitate a autorităților în ceea ce privește managementul ursului a creat și aceste extreme: de-o parte avem situația unor vânători care doresc vânătoare numai la trofee. De cealaltă parte avem asociații, reprezentanți ai unor ONG-uri care nici nu vor să conceapă ideea de a mai reduce numărul de urși”.
Cătălin Striblea: Dar câți ar trebui să fie?
Rareș Năstase: „Există discuții cu privire la așa-zisul efectiv optim. Se fac niște calcule, specialiștii le au. Gestionarii fondurilor de vânătoare spun că efectivul optim este undeva la 5000 de urși – 4.500 de urși la ce zonă împădurită, la ce habitat avem pentru urs. Ori, înțeleg că numărul lor este mult mai mare la momentul acesta.
Asociațiile de protecție a animalelor contestă și îi contrazic pe gestionarii fondurilor de vânătoare cum că ar putea să fie mult mai mulți urși decât 4.500-5000 cât ar permite acest efectiv optim.
E o întreagă discuție. Și în toată această polemică, în tot acest conflict între două tabere autoritățile statului stau și se uită, nu au o numărătoare făcută. Nu avem un număr exact al urșilor. Se iau niște decizii, de multe ori tardiv – când au loc tragedii. Vedeți și situația cu legislația din această vară.
Legea aceasta a apărut pe fondul tragediei de pe Jepi. Un traseu cunoscut, pe care merg mulți turiști anula. Noi avem încă din 2021 Ordonanța 81, care nu prea funcționează. Ordonanța asta permite autorității locale uciderea unui urs problematic – dacă el dă atac în localitate, are o victimă, a făcut multe pagube în zonă. Gradual se ia decizia asta, dar se poate împușca ursul”.
„Vânătorii spun că primarii ar trebui să ucidă urșii gunoieri”
Cătălin Striblea: Adică ce s-a stabilit în vara aceasta era deja stabilit.
Rareș Năstase: „Ce s-a stabilit în această vară este o lege care permite vânătorilor, într-o cotă de prevenție, să împuște 426 de urși. Cota de prevenție, i-am întrebat pe gestionarii fondurilor de vânătoare, este acea cotă prin care își fac curățenie în păduri, în arealul în care acționează. Și atunci, nu au nicio treabă cu urșii gunoieri, cu urșii care coboară în localități. Ei spun că acei urși trebuie uciși de primari”.
Cătălin Striblea: Deci noi în momentul acesta nu știm cine poate ucide urșii gunoieri?
Rareș Năstase: „Vânătorii spun că primarii ar trebui să ucidă urșii gunoieri. Îi împușcă gestionarul fondului de vânătoare, dar chemat de primar. Altfel, ei pe legislația nouă, gestionarii fondurilor de vânătoare, spun că știu foarte bine cum să-și facă la ei în curte ordine, adică în păduri și că și acolo sunt mulți urși”.
Cătălin Striblea: Și de ce nu se întâmplă nimic în momentul acesta? Eu mă așteptam ca din vară, când s-a întâmplat tragedia, la câteva zile s-a dat legea…
Rareș Năstase: „Cred că așteaptă… ursul acum trece la blana de iarnă și trofeul va arăta mai bine. Cred că partidele de vânătoare care se vor organiza vor fi după 15 octombrie”.
Oamenii vor să fie în siguranță
Cătălin Striblea: Deci noi omorâm acești urși care sunt un pericol pentru societate în cadrul unor partide de vânătoare?
Rareș Năstase: „Nu cred. Asta au sperat autoritățile de la Ministerul Mediului sau cel puțin din discuția pe care am avut-o cu ministrul Mediului, dânsul apelează la moralitate și spune că va încerca să-i convingă pe vânători să înceapă cu urșii problemă.
Gestionarii fondurilor de vânătoare spun că nici nu prea ai cum să începi cu treaba asta, dar că e în apanajul primarilor ursul problematic. Adică comisia aceasta care trebuie să se întrunească la nivel local – să împuști un urs care a dat un atac – trebuie să se întrunească atunci, adică să vină și veterinarul de la…”.
Cătălin Striblea: Dar la Bușteni nu știu că sunt urși?
Rareș Năstase: „Ba da, dar ursul vine și pleacă. Până vine comisia pleacă. Ah, dacă stai să-i aștepți, poți”.
Cătălin Striblea: Și dacă găsești ursul în pădure, la un kilometru de Bușteni, nu ai voie să-l ucizi sau?
Rareș Năstase: „Ba da, dar știi că e cel care a coborât în pădure? Îi împuști pe cota de prevenția a vânătorilor sau pe Ordonanța primarilor?”.
Cătălin Striblea: În Bușteni, oamenii care au ursul în curte nu cred că au dilema asta. E un urs în curte. Pe ce cotă o fi, pe ce act administrativ este mai puțin important.
Rareș Năstase: „Corect, pe cetățean nu-l interesează. Și oamenii – atunci când ajungeam în zonele respective unde ursul își semnalează prezența spuneau că pe ei nu îi interesează pe ce legi, pe ce masuri, ci doar să se facă ceva să nu mai fie în pericol”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Shutterstock
Vezi aici întregul material realizat de Rareș Năstase pentru „România, te iubesc!”.