Confidenţialitate

Rareș Hopincă, despre alegerile la Sectorul 2: „În niciun caz nu poate fi vorba de fraude” / „Democrația are o regulă foarte, foarte clară și explicită: câștigă cel ce are mai multe voturi” | VIDEO

Există tensiuni în urma alegerilor, atât la Sectorul 1, cât și la Sectorul 2, unde diferențele de voturi între candidați sunt de numai câteva sute. Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a făcut o plângere penală împotriva reprezentantului PSD de la Biroul Electoral al Sectorului 2 și acuză mai multe fraude, ba chiar și dispariția unor buletine de vot de acolo. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Rareș Hopincă, candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, care a obținut 43,25% din voturi, spune că demersul USR nu este fundamentat legal și acuză că ar fi vorba doar de un demers de imagine. Totodată, Rareș Hopincă exclude posibilitatea fraudării acestor alegeri. „Nu, în niciun caz nu poate fi vorba de fraude, dar sunt situații în care nu s-au închis procesle verbale în secții și au trebuit să fie închise la Birourile Electorale, în prezența membrilor partidelor politice”, spune Hopincă.

Rareș Hopincă: „Sunt de acord cu orice măsură care duce la transparentizarea procesului electoral”

Cătălin Striblea: Contracandidatul dumneavoastră, primarul în funcție, domnul Radu Mihaiu, cere renumărarea voturilor în 33 de secții, dacă nu mă înșel. Ați fi de acord cu acest lucru?

Rareș Hopincă: „Principial, sunt de acord cu orice măsură care duce la transparentizarea procesului electoral. Dânsul are dreptul de a face orice solicitare, la fel cum și eu, în calitate de candidat pot face același lucru, însă aceste solicitări trebuie întemeiate pe lege. Legea privind organizarea alegerilor locale, toate regulamentele după care judecă birourile electorale. Dacă birourile electorale decid că există temei pentru renumărare nu am niciun fel de problemă, ba chiar consider că ar fi util pentru clarificarea situației”.

Rareș Hopincă: „În momentul în care câștigăm alegerile nu vrem renumărare, în momentul în care le pierdem vrem renumărare”

Cătălin Striblea: Dar dacă decid invers înseamnă că au respectat la centimă legea?

Rareș Hopincă: „Dacă decid invers înseamnă că nu există temei legal, pentru că, vă reamintesc: noi ne aflăm într-o sitiuație identică cu cea din 2020 de la sectorul 1. La acel moment, și Clotilde Armand, și Dan Barna au explicat, cum este legal, de altfel, că nu există temei legal pentru renumărare, atât timp cât toate procesele verbale au fost încheiate legal, asumate de reprezentanții tuturor partidelor și nu a existat niciun fel de întâmpinare în secție. Atunci, fostul primar al Sectorului 1 a depus contestație, la fel cum face Radu Mihaiu astăzi, și Birourile Electorale au respins acele contestații pe argumentele pe care vi le-am dat adineaori. E un dublu discurs și, cumva, intrăm într-o zonă a ridicolului. În momentul în care câștigăm alegerile nu vrem renumărare, în momentul în care le pierdem vrem renumărare. Legea este una singură și se aplică unitar, indiferent de context”.

Cătălin Striblea: Eu sunt de acord cu dumneavoastră. Dar asta nu înseamnă că nu există nereguli chiar și în această situație.

Rareș Hopincă: „Și ele trebuie probate și aduse la cunoștința Birourilor Electorale care vor decide în consecință”.

Rareș Hopincă: „Acestea nu sunt decizii politice, sunt unele tehnico-juridice”

Cătălin Striblea: Domnul Radu Mihaiu tocmai a spus în emisiunea aceasta că, de exemplu, din unele secții lipsesc buletine de vot. Și ce probă ar putea să vă aducă decât lipsa buletinelor de vot?

Rareș Hopincă: „Se depune o întâmpinare în acest sens către Biroul Electoral, care este obligat să documenteze această speță și să dea o decizie în consecință. E o chestiune juridică. E ca în fața judecătorului. O parte poate să ceară orice, se analizează în conformitate cu legislația aplicabilă. Acestea nu sunt decizii politice, sunt unele tehnico-juridice”.

Cătălin Striblea: Dar dumneavoastră ce credeți? Au dispărut sau n-au dispărut buletinele de vot respetive?

Rareș Hopincă: „Eu cred că procesul electoral a fost unul anevoios și în sectorul 2, ca în toată țara și ne aflăm în media la nivel național. Nu cred că sunt situații atipice sau agravante în sectorul 2”.

Cătălin Striblea: Acest lucru înseamnă că sunt situații.

Rareș Hopincă: „Sunt situații cum sunt în toată țara și cum există în fiecare proces electoral”.

Rareș Hopincă: „În niciun caz nu poate fi vorba de fraude”

Cătălin Striblea: Deci sunt situații… hai să nu le zicem fraudă că dumneavoastră nu sunteți de acord, dar de greșeală…?

Rareș Hopincă: „Nu, în niciun caz nu poate fi vorba de fraude, dar sunt situații în care nu s-au închis procesle verbale în secții și au trebuit să fie închise la Birourile Electorale, în prezența membrilor partidelor politice. Sunt situații normale pentru orice scrutin. S-au întâmplat și acum, și în 2020, și în 2016. Nu sunt situații atipice”.

Cătălin Striblea: Greșelile acestea, anormalitățile de proces sunt acceptabile în procesul electoral?

Rareș Hopincă: „Nu sunt acceptabile, sunt probleme întâmpinate în procesul electoral, pe care Biroul Electoral de Sector este obligat să le soluționeze”.

Rareș Hopincă: „Democrația are o regulă foarte, foarte clară și explicită: câștigă cel ce are mai multe voturi”

Cătălin Striblea: Cum să facem noi, cetățeni, când sunt 515 voturi – recunoașteți că sunt puține, 515 voturi diferență e o sumă infimă la nivelul sectorului acestuia – ca să avem încredere în vot? Să zicem, greșelile despre care spuneați dumneavoastră să nu fi fost hotărâtoare în alegerea primarului.

Rareș Hopincă: „Aici intervine Biroul Electoral Central, intervine justiția, care se pronunță dacă au existat sau nu greșeli care să influențeze votul și acest lucru se întâmplă acum. Dar democrația are o regulă foarte, foarte clară și explicită: câștigă cel ce are mai multe voturi. Că sunt 500, că sunt 700, că e un vot sau că sunt opt, ca la Bistrița-Năsăud, da, aceasta este democrația. În momentul în care oamenii votează, acest vot trebuie respectat. Ce se întâmplă acum este o tentativă ridicolă, de victimizare, pentru a pregăti o campanie electorală din toamnă. Nu are legătură cu procesul electoral din Sectorul 2”.

Rareș Hopincă: „Vedem de trei zile o victimizare continuă fără temei legal”

Cătălin Striblea: Acest lucru înseamnă că domnul Tudorache, acum 4 ani era ridicol?

Rareș Hopincă:Nu, domnul Tudorache acum 4 ani nu a făcut circul mediatic. A exercitat căile de atac legale, a fost respins în Biroul Electoral și acolo s-a încheiat toată epopeea. Vedem de trei zile o victimizare continuă fără temei legal”.

Cătălin Striblea: Țin să vă atrag atenția că, dacă nu vă aduceți aminte, cazul domnuuli Tudorache a stat pe televizoare săptămâni în șir, cu acuzații e fraudă dintre cele mai grave, iar dosarul penal s-a clasat acum trei săptămâni.

Rareș Hopincă: „Tot justiția s-a pronunțat”.

Cătălin Striblea: Da, dar nu puteți să uzitați de argumentul că USR face scandal când partidul dumneavoastră a făcut acest lucru luni în șir după alegerea doamnei Armand. Comparând lucrurile…

Rareș Hopincă: „S-au exercitat căile de atac și atunci, și acum. Clotilde Armand a ieșit primar atunci, chiar dacă la o diferență mică de voturi, ceea ce se va întâmpla și în situația de față”.

Rareș Hopincă: Este dreptul USR de a face orice tip de acțiune, dar demersul lor nu e unul fundamentat legal

Cătălin Striblea: Înțeleg că domnul Mihaiu și USR au formulat aseară o cerere de cădere a alegerilor, adică vor iniția un proces de natură administrativă, care să ducă la anularea acestor alegeri. Cum vedeți inițiativa?

Rareș Hopincă: „Este dreptul dânșilor de a face orice tip de acțiune, dar o găsesc doar un demers de imagine, nu unul fundamentată legal”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Radu Mihaiu, despre fraudarea votului la Primăria Sectorului 2: „Sunt peste 2000 de voturi cu suspiciuni grave de fraudă, pe care le-am documentat împreună cu echipa mea” | VIDEO