Transparența procesului parlamentar sau reducerea utilizării procedurilor de urgență sunt printre recomandările pe care GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei le face României. Grupul de state împotriva corupției arată în raportul publicat miercuri că țara noastră a implementat majoritatea recomandărilor referitoare la prevenirea corupției la nivel înalt și atrage atenția că mai sunt capitole la care autoritățile trebuie să lucreze.
Ultimul raport GRECO arată că România a implementat și tratat satisfăcător 10 recomandări pe care grupul le-a făcut în precedentele evaluări.
S-a făcut eforturi în ceea ce privește ridicarea imunității parlamentarilor și s-a introdus un cod de conduită pentru aleși, dar transparenţa procesului parlamentar trebuie îmbunătăţită iar utilizarea procedurilor de urgenţă ar trebui redusă, arată GRECO.
Suplimentar, se cer mai multe eforturi pentru abordarea conflictelor de interese şi introducerea regulilor privind interacţiunea parlamentarilor cu lobbyiştii.
În domeniul justiției, GRECO arată că o problemă care a fost tratată de țara noastră este desființarea secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din sistemul judiciar dar la capitolul cu privire la judecători și procurori două din cele cinci recomandări au fost parțial implementate.
Este vorba de asigurarea independenței Parchetului și a procurorilor și reguli clare prin care procurorii și judecătorii răspund pentru erorile judiciare.
Un punct nevralgic în noul raport îl reprezintă numirea și revocarea procurorilor în funcțiile înalte din Parchet.
Se apreciază implicarea CSM în aceste numiri dar atrage atenția că avizul Consiliului este doar consultativ, ceea ce face ca rolul CSM să fie mai degrabă marginal.
Potrivit legii, numirile se fac de către președinte la recomandarea ministrului Justitiei, care are nevoie de avizul CSM.
GRECO solicită şefului delegaţiei României să transmită un raport cu privire la măsurile luate pentru implementarea recomandărilor din ultimul raport până la data de 31 decembrie 2023.