Numărul cazurile de rujeola din Europa si Asia Centrala a crescut anul acesta fulminant, arată un raport UNICEF. Dacă anul trecut erau în jur de 900 de cazuri, anul acesta au fost confirmate peste 30.000 de îmbolnăviri. Creșterea cazurilor de rujeolă este cel mai clar semn al unei întreruperi în acoperirea vaccinală, spun medicii.
30.601 cazuri de rujeolă au fost confirmate în Europa și Asia Centrală între ianuarie și 5 decembrie 2023, față de 909 pe tot parcursul anului 2022, ceea ce marchează o creștere de 3266% a numărului de cazuri ale acestei boli care poate fi prevenită prin vaccinare, avertizează UNICEF.
Se anticipează ca numărul cazurilor din regiune să crească și mai mult din cauza lipsei de imunitate.
Creșterea numărului de cazuri de rujeolă este cauzată de o scădere a cererii de vaccinare. Factorii care contribuie la aceasta situtie sunt neîncrederea în seruri, care s-a acutizat în timpul și în urma pandemiei COVID-19, perturbarea serviciilor de sănătate și sistemele fragile de asistență medicală primară, arată raportul UNICEF.
Cele mai recente date arată că aproximativ 1 milion de copii din Europa și Asia Centrală au ratat în totalitate sau parțial vaccinarea de rutină în perioada 2019-2021, iar după ce copiii trec de vârsta la care se administrează vaccinurile de rutină, este nevoie de un efort dedicat pentru asigurarea recuperării vaccinărilor.
România, care a declarat săptămâna trecută epidemie de rujeolă la nivel național, are o rată de 9,6 cazuri raportate la 100.000 de locuitori, însumând 1.855 de cazuri.
Rujeola este o boală cu consecințe uneori fatale. Aceasta provoacă o slăbire de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor, făcându-i mai vulnerabili la alte boli infecțioase, inclusiv la pneumonie.
Foto: Shutterstock