Raport dur al Departamentului de Stat al Statelor Unite: documentul critică Guvernul de la București pentru că a redus eforturile de aplicare a legii în cazul traficului de persoane, iar inculpații scapă prin schimbarea modului de calculare a termenului de prescripție. În plus, există o posibilă complicitate oficială în infracțiunile de trafic de persoane în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, arată raportul Departamentului de Stat.
„Autoritățile nu au investigat acuzațiile privind traficul de forță de muncă, pentru a-i proteja pe angajatorii români care aveau nevoie de muncitori calificați”, se arată în raportul Departamentului American de Stat.
De asemenea, documentul semnalează ca România rămâne o sursă principală pentru victimele traficului sexual și ale traficului de forță de muncă în Europa.
Copiii institutionalizați, în special fetele care trăiesc în cămine și centre de plasament pentru persoane cu handicap, rămân vulnerabili la traficul sexual.
În 2022, autoritățile au investigat 458 de cazuri noi de trafic de persoane, în scădere față de 628 în 2021 și 552 în 2020.
Modificările legislative au facut ca din octombrie 2022, instanțele să schimbe metoda de calcul a termenului de prescripție și, astfel, inculpați acuzați de diverse infracțiuni, inclusiv trafic, au scapat de condamnări, deși au fost anchetați.
Printre aceștia – membrii mai multor rețele de exploatare sexuală a mai multe fete minore în România și Italia, un șef de poliție care a ajutat un grup de traficanți, ignorand plângerile depuse de victime.
Raportul constată că atât DIICOT, cât și BCCO au continuat să funcționeze cu personal și resurse limitate, ceea ce le-a împiedicat să acopere în mod eficient toate jurisdicțiile.
De exemplu, un procuror și un anchetator specializat în combaterea traficului de persoane au acoperit în mod regulat regiuni cu aproximativ un milion de locuitori și au supravegheat simultan 100 de anchete.
În plus, ca urmare a crizei refugiaților ucraineni, guvernul a transferat resurse, în detrimentil combaterii criminalității organizate.
Departamentul de Stat recomandă creșterea numărului de ofițeri de poliție instruiți care investighează infracțiunile de trafic de persoane, extinderea eforturilor de formare a anchetatorilor, procurorilor și judecătorilor în ceea ce privește lucrul cu cazurile de trafic și cu victimele si inspecții inopinate ale inspectorilor specalizați la toate locurile de muncă.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: ANPC a pierdut în instanță procesul deschis de Banca Transilvania pe calculul ratelor la credite | AUDIO